A husband works for 6 straight days and then has a day off. His wife works for 5

Mathematics
Tutor: None Selected Time limit: 1 Day

A husband works for 6 straight days and then has a day off. His wife works for 5 straight days and then has a day off. If the husband and wife are both off from work on the same day, in how many days will they both be off from work again?

May 28th, 2015

For this you have to find the LCM of 7(=6+1 for husband) and 6(=5+1 for wife) and then subtract 1 from it.

LCM of 7 and 6 = 7*6 = 42


On the 42nd day they will be off work again 

or 

after 42 - 1 = 41 days they will be both off work again. 


Husband(6 days of work and 1 day leave)

6 + 1 = 7 

6 + 1 = 7  |  Total = 14 days 

6 + 1 = 7  |  Total = 21 days

6 + 1 = 7  |  Total = 28 days

6 + 1 = 7  |  Total = 35 days

6 + 1 = 7  |  Total = 42 days


Wife (5 days of work and 1 day leave)

5 + 1 = 6 

5 + 1 = 6  |  Total = 12 days 

5 + 1 = 6  |  Total = 18 days

5 + 1 = 6  |  Total = 24 days

5 + 1 = 6  |  Total = 30 days

5 + 1 = 6  |  Total = 36 days

5 + 1 = 6  |  Total = 42 days

May 28th, 2015

Studypool's Notebank makes it easy to buy and sell old notes, study guides, reviews, etc.
Click to visit
The Notebank
...
May 28th, 2015
...
May 28th, 2015
Dec 8th, 2016
check_circle
Mark as Final Answer
check_circle
Unmark as Final Answer
check_circle
Final Answer

Secure Information

Content will be erased after question is completed.

check_circle
Final Answer