Physics: Displacement

User Generated

Fuhturf95

Science

Question Description

A person travels by car from one city to another with different constant speeds between pairs of cities. She drives for 15.0 min at 85.0 km/h, 20.0 min at 60.0 km/h, and 45.0min at 45.0 km/h and spends 55.0 min eating lunch and buying gas.

a)Determine avg speed for trip.

b)Determine the distance between the initial and final cities along the route.

Student has agreed that all tutoring, explanations, and answers provided by the tutor will be used to help in the learning process and in accordance with Studypool's honor code & terms of service.

Convert all the minutes that he traveled in to hours by dividing them by 60

When drove at 85kph for 15 minutes...so that in a a quarter an hour. The total distance he covered was 85x1/4=21.25 km

when he drove at 60kph for 20 minutes he covered a distance of 60x1/3=20km

when he drove at 45kph for 45 minutes he covered a distance of 45x3/4 =33.75km

75 km

He spent how many minutes in total?   15+20+45+55=135 minutes

Convert the minutes unto hours by dividing them by 60

135/60=2.25 hours

Remember, speed=distance/time

so the average speed will be the total distance covered divided by the time taken to cover it

75/2.25=33.33 km

Please let me know if you need any clarification. I'm always happy to answer your questions.

Cebs_Orsyl (1387)
Carnegie Mellon University
Review
Review

Anonymous
Just what I needed. Studypool is a lifesaver!

Studypool
4.7
Trustpilot
4.5
Sitejabber
4.4