Government test

Anonymous
timer Asked: Jan 4th, 2019
account_balance_wallet $20

Question description

Choose the answer that best completes the statement or answers the question.

MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM Print this page SSTH038059: Unit 2 Evaluation Student ID: A47598020 Student Name: Lapiks, Artjoms Course ID: SSTH038059 Course Name: American Government: National Level Evaluation ID: 2 Evaluation Name: Unit 2 Evaluation Work Saved!! Unit 2 Evaluation Part A: Multiple-Choice Choose the answer that best completes the statement or answers the question. 1. Who would become president if the president and vice president died in an accident? a. the speaker of the House b. the secretary of state c. the secretary of agriculture d. the president pro tempore of the Senate 2. A president cannot remove the a. secretary of state. b. secretary of defense. c. secretary of agriculture. d. vice president. 3. Who determines the president’s salary? a. the House of Representatives b. the Senate c. Congress d. the Supreme Court https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 1 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM 4. According to the original provisions of the Constitution, who became vice president? a. the candidate with the second-highest number of electoral votes b. the person chosen by the president c. the person chosen by the Supreme Court d. the person chosen by the House of Representatives 5. In which election did presidential electors begin to vote along party lines? a. the election of 1808 b. the election of 1792 c. the election of 1800 d. the election of 1900 6. Which amendment separated the elections of the president and vice president? a. the 12th Amendment b. the 10th Amendment c. the 11th Amendment d. the 25th Amendment 7. Which of the following is true of presidential primaries? a. They are consistent across the United States. b. They always express preferences for certain candidates. c. They never express preferences for certain candidates. d. They vary from state to state. 8. In the early 1800s, which method of selecting presidential candidates was used? a. congressional caucus b. convention c. presidential primary d. national committees 9. Who chooses the presidential electors in the electoral college? a. party conventions b. national committees c. voters d. state legislatures https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 2 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM 10. Who selects the president if no candidate wins a majority of the electoral votes? a. the House of Representatives b. the Senate c. the Supreme Court d. the incumbent president 11. Which of the following is a criticism of the electoral college? a. It is too easily influenced by public opinion. b. The candidate with the most popular votes does not always win. c. A candidate must have a majority of the popular vote to win. d. It arguably violates the 12th Amendment. 12. Today, both of the major parties select presidential candidates at a. congressional caucuses. b. national conventions. c. state committee meetings. d. a single, bi-partisan convention. 13. Electoral votes from which of the following states can go to more than one presidential candidate? a. New York b. California c. Florida d. Nebraska 14. A criticism of the district plan for reforming the electoral college is a. it would be a motive for drawing districts to favor one party (gerrymandering). b. it would destroy the existing two-party system. c. some states would lose all their electoral votes. d. it would give an advantage to states with smaller populations. 15. A criticism of the proportional plan for reforming the electoral college is a. it would not address the “winner-take-all” issue. b. it would not eliminate faithless electors. c. it would not guarantee that the candidate with the most popular votes would become president. https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 3 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM d. some states would lose all their electoral votes. 16. An argument against allowing direct election of the president is a. it would not address the “winner-take-all” issue. b. it would not eliminate faithless electors. c. it would give an advantage to states with smaller populations. d. states would have no voice in selecting the president. 17. Most vice-presidential candidates are chosen a. to balance a party’s ticket. b. for their experience. c. for their familiarity with the Senate. d. as logical successors to the president. 18. Which amendment limits the number of terms a president can have? a. the 12th Amendment b. the 11th Amendment c. the 22nd Amendment d. the 25th Amendment 19. A party adopts its platform at a a. committee meeting. b. national convention. c. congressional caucus. d. convention of state governors. 20. Which vice president is seen as the most influential in American history? a. Andrew Johnson b. Lady Bird Johnson c. Dick Cheney d. Harry Truman 21. Which of the following is a power of the president? a. declaring war b. approving appointments made by the Senate c. nominating judges and ambassadors https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 4 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM d. levying taxes 22. An executive order is an example of a(n) __________ power of the presidency. a. military b. diplomatic c. executive d. judicial 23. Pardoning a convicted criminal is an example of a(n) __________ power of the presidency. a. legislative b. judicial c. executive d. diplomatic 24. Which of the following gives the executive branch of government a free hand in foreign relations? a. formal treaties b. the power to declare war c. executive agreements d. the War Powers Resolution of 1973 25. In which situation did a president use military force without congressional approval? a. the war in Iraq b. the Persian Gulf War of 1991 c. the Vietnam War d. participation in NATO’s action in the Balkans 26. Which of the following is a judicial power of a president? a. the veto b. the line-item veto c. reprieve d. requesting new legislation in Congress 27. Jimmy Carter’s unconditional pardon to draft evaders in 1977 is an example of a. reprieve. b. commutation. https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 5 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM c. amnesty. d. executive agreement. 28. The president’s ability to request legislation from Congress is the __________ power. a. ordinance b. judicial c. diplomatic d. message 29. Which of the following is a legislative power of a president? a. veto b. pardon c. reprieve d. executive order 30. The president’s ability to deny the legal existence of another government is the power a. of the purse strings. b. of recognition. c. to make executive agreements. d. to issue executive orders. 31. Persona non grata refers to a. the vice president. b. someone who challenges an incumbent president for a party’s nomination. c. an unwelcome ambassador from another country. d. the president’s ability to receive diplomats from other countries. 32. Who must approve a formal treaty that a president negotiates? a. the speaker of the House b. the Supreme Court c. the Senate d. three-fourths of the state legislatures 33. Which president was the first to issue an executive order? a. Richard Nixon b. John F. Kennedy https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 6 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM c. Franklin D. Roosevelt d. George Washington 34. Why do some people advocate a single, six-year term for a president? a. to reduce the importance of the electoral college b. to make the “national bonus plan” obsolete c. to free the president from having to campaign d. to give voters more control over the president 35. Who has final authority over the execution of military matters? a. the Senate. b. the vice president. c. Congress. d. the president. Part B: True or False Determine whether each statement is true or false. 36. A two-thirds majority is needed in the Senate to approve a treaty. a. true b. false 37. In 1920, the Senate rejected the Treaty of Versailles. a. true b. false 38. The line-item veto was passed into law and then found to be unconstitutional. a. true b. false 39. According to the War Powers Act of 1973, a president can deploy troops in a combat situation for no more than 120 days without congressional approval. a. true b. false https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 7 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM 40. Presidential power has declined in the last two hundred years. a. true b. false 41. In a recess appointment, an appointee is usually appointed for life. a. true b. false 42. Generally, presidents can remove officials they appoint. a. true b. false 43. When a federal law conflicts with a treaty, courts always favor the treaty. a. true b. false 44. One of the vice president’s duties is presiding over the House of Representatives. a. true b. false 45. Recent presidents have relied mostly on formal treaties when conducting foreign relations. a. true b. false Part C: Matching Match each of the following descriptions with the appropriate presidential role. Use each answer one time only. a. chief of state b. chief administrator https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 8 of 9 MyWork Form 1/4/19, 2(07 PM c. commander in chief d. chief of party e. chief citizen 46. representing the American people 47. the ceremonial head of government 48. setting the policies for the party that controls the White House 49. overseeing the executive departments 50. managing the military When you have completed this evaluation, use the tools on this page to submit it for grading. You may only submit this evaluation one time. Save Submit Cancel The University of Nebraska is an equal opportunity educator and employer. ©2019, The Board of Regents of the University of Nebraska. All rights reserved. https://mywaycool.nebraska.edu/?ActionFile=student/mywork&Action=View+Work&gb_uri=3074379&ptype=L Page 9 of 9

Tutor Answer

DrWood
School: UC Berkeley

Attached.

13. B
14. A
15. C
16. D
17. D
18. C
19. A
20. C
21. C
22. C
2...

flag Report DMCA
Review

Anonymous
Tutor went the extra mile to help me with this essay. Citations were a bit shaky but I appreciated how well he handled APA styles and how ok he was to change them even though I didnt specify. Got a B+ which is believable and acceptable.

Similar Questions
Hot Questions
Related Tags

Brown University





1271 Tutors

California Institute of Technology




2131 Tutors

Carnegie Mellon University




982 Tutors

Columbia University





1256 Tutors

Dartmouth University





2113 Tutors

Emory University





2279 Tutors

Harvard University





599 Tutors

Massachusetts Institute of Technology



2319 Tutors

New York University





1645 Tutors

Notre Dam University





1911 Tutors

Oklahoma University





2122 Tutors

Pennsylvania State University





932 Tutors

Princeton University





1211 Tutors

Stanford University





983 Tutors

University of California





1282 Tutors

Oxford University





123 Tutors

Yale University





2325 Tutors