##### Need help in figuring out last part. Not sure how to set up equation.

label Algebra
account_circle Unassigned
schedule 1 Day
account_balance_wallet \$5

hidden

At maximum speed of 70mph, a cheetah sprints for 8 minutes. How far would the cheetah travel in those 8 minutes? I got 9.28 miles in 8 min.  But then the Cheetah travels at 40 mph in the 2nd 8 min? I got 4.8 miles in the 2nd 8 min. Then it says, "How much farther did the cheetah travel in the 1st 8 min. than the 2nd 8 min.? My answer was 4.48 miles, subtracting 4.8 miles from 9.28 miles.  Then it says, "Was the distance traveled in the 1st 8 min. 1.75 times greater than the 2nd 8 min.~ Unsure??

Oct 6th, 2015

First 8 min

At the speed of 70 mph = (70 mph/60 minutes)=1.16 miles per min total distance =8 min*1.16 miles per min =9.33 miles

Second 8 min

At the speed of 40 mph = (40 mph/60 minutes)=0.66 miles per min total distance =8 min*0.66 miles per min =5.33 miles

Difference 9.33-5.33 = 3.99

Distance traveled in first 8 min =9.33 = Distance in second 8 min *1.75 (1.75* 5.33)

9.33= 5.33*1.75

Yes distance traveled in second 8 min is 1.75 times grater than first 8 min

Oct 6th, 2015

Oct 6th, 2015
hidden

Did you mean, distance traveled in the 1st 8 min. is 1.75 times greater than the second 8 min.?

Oct 6th, 2015

Yes that's correct. I have shown that in the calculations. You can go through them.It's pleasure to help you

Oct 6th, 2015
hidden

Thank you for all your help by the way!!

Oct 6th, 2015

You are welcome :)

Oct 6th, 2015
hidden

Thank you.  I see that to get 1.75 times greater, I would divide 9.33 by 5.33 and get 1.75

Oct 6th, 2015

Question

If the cheetah made a round-trip and took half the amount of time on the return trip as on the front end of the trip, what would be the relationship between the average rates on each leg of the trip? Using a complete sentence, explain how you arrived at this conclusion.

Front end of trip r = d/t  The return trip only took half the time which means

the rate was doubled coming back.

Return trip 2(r) = d/t

Average Rate = 2d / d / r1  + d / r2

Hi there,

I was not online when you accepted the bid.I thought to answer your question.Sorry for the late reply.

Average rate is not what you have indicated. It's mph of kmph.

Sentence: The cheetah went the same distance in the front end and in the return trip but the time spent for the return trip is half  than the front end, for this to be true the average rate of the return trip should be twice as the average rate of the front end.

Oct 7th, 2015
hidden

I withdrew because I needed the answer sooner.  I had to hand my answer in.  I figured it out.  It wasn't as nicely put as your answer.  I hope my teacher finds it satisfactory.

Oct 8th, 2015

Oct 8th, 2015

hidden
...
Oct 6th, 2015
...
Oct 6th, 2015
Sep 20th, 2017
check_circle