Douglas County High School CH15 Digestive System & Formed Elements Worksheet

User Generated

djregnfqstmkpio

Science

Douglas County High School

Description

finish all worksheets.

Worksheets about digestive system and formed elements.( is should be 4 of them. 3 for digestive system 1 for formed elements)

Unformatted Attachment Preview

Digestive System Quiz 1. What is the major difference between an organ of the digestive system and an accessory organ the digestive system? 2. When discussing the function of the digestive system what is the difference between the terms absorption and secretion? 3. Name and define the 4 layers of the wall of the digestive tract A. B. С D. 4. Name and define the 4 types of teeth and their specific functions A. B. C. D. 5. Discuss deciduous teeth and permanent teeth (include wisdom teeth). Please put in your own words. 6. Name the secretion type of each of the salivary glands listed below: A. partotid glands B. submandibular glands C. sublingual glands Ch 15 Anatomy Test: Digestive System digestion secretion regulation ingestion elimination absorption motility 1. release of digestive juices (enzymes) to facilitate digestion examples are peristalsis and segmentation/muscular movement 2. 3. _mechanical and chemical/breaking larger into smaller defecation/excretion of residue through rectum and anus 4. 5. movement of nutrients through Gl mucosa into internal environment 6. taking food into the mouth mastication dental caries tricuspids (molars) deglutition uvula alimentary canal gingivitis frenulum incisors 7. attaches tongue to floor of mouth 8. inflammation of the gums 9. chewing 10. tooth decay 11. swallowing 12. teeth with sharp cutting edges 13. 14. teeth used for crushing and grinding _located roof of mouth/ keeps food/liquid from entering nasal cavity above another name for the GI (gastrointestinal) tract 15. Circle, underline or highlight the correct response in parentheses. 16. The (submandibular, sublingual) salivary gland secretes only mucus. 17. The (esophagus, trachea) is the passageway that transports food to the stomach. 18. The pancreas serves as an accessory organ to the digestive system by using its (exocrine, endocrine) function. 19. Chyme exits the stomach through the (ileocecal valve, pyloric sphincter). 20. Another name for the lower esophageal sphincter is the (pyloric, cardiac) sphincter. 21. Humans have 30 (deciduous, permanent) teeth. 22. The C-shaped portion of the small intestine common for ulcer formation is called the (ileum, duodenum). 23. The stomach produces (bile, hydrochloric acid) to aid in digestion. 24. The (liver, gall bladder) produces bile. 25. The end product of carbohydrate digestion is (amino acids, glucose). 26. Fats are absorbed through the intestinal mucosa into the blood capillaries, lymph capillaries) 27. GERD is a disorder that involves reflux of stomach contents into the (duodenum, esophagus). 28. Surgical remova the (appendix, gall bladder) is called a cholecystectomy. Fill in the blank gall stones hiatal hernia duodenal papilla mesentery greater omentum appendix 29. The extension of the peritoneum which resembles a “lace apron” is called the 30. Thin, somewhat clear, contains blood vessels and shaped like a fan; anchors the small intestine to the posterior abdominal wall 31. _is a disorder where the upper portion of the stomach protrudes up through the diaphragm. 32. An "accessory organ" to the digestive system which is not considered a part of the digestive system 33. Losing weight too quickly can increase the risk of developing 34. pancreatic juices (enzymes) travel through the pancreatic duct and enter the duodenum through an opening called the #35 -#42 Number the following from 1-10 (order that food passes through the alimentary canal) small intestine rectum pyloric valve _pharynx stomach Lesophagus ileocecal valve 1.__mouth colon (large intestine) 10. anal canal Name the 3 divisions of the small intestine 43. 44. 45. Extra credit: (up to 5 points) Name the 2 flexures of the large intestine Name 3 valves/sphincters that food passes through on the way through the alimentary canal Formed Element Quiz 1. Another name for red blood cells 2. Another name for white blood cells 3. main job is to carry oxygen to tissues 4. main job is to defend from infection/foreign invasion. 5. main job is to help with blood clotting. 6. Another name for platelets 7. Briefly describe iron-deficiency anemia and why it results in fatigue. 8. An excess of red blood cells is called 9. The is the laboratory test used to measure % (volume) of red blood cells in whole blood. 10. The red pigment in red blood cells that unites with oxygen and allows them to carry oxygen to body cells_ 11. What is the importance from a clinical standpoint of a differential WBC count? 12. Which type of WBC helps to defend against parasites? 13. An abnormally high WBC count is called 14.Cancers involving leukocytes are called 15. Name the mineral that needs to be present in the plasma for prothrombin to change to thrombin. 16. Platelets become sticky and form a temporary platelet to begin sealing off the injured vessel wall. 17. An is a traveling blood clot. 18. The term for the making of new blood cells is called 19. New red blood cells are made in red bone marrow, also called tissue. 20. means "large eater" and is a specialized type of monocyte (white blood cell). 188 Chapter 15: The Digestive System WALL OF THE DIGESTIVE SYSTEM Fill in the blanks. 1. The organs of the digestive system form an irregularly shaped tube called the alimentary canal or the 2. The churning of food in the stomach is an example of the digestive process of food. 3. breakdown occurs when digestive enzymes act on food as it passes through the digestive tract. 4. Waste material resulting from the digestive process is known as 5. The process of ingested food being broken down into simpler nutrients is known as 6. After the digestive processes have altered the physical and chemical composition of ingested food, the resulting nutrients are ready for the process of 7. The digestive tract extends from the to the 8. The inside or hollow space within the alimentary canal is called the 9. The inside layer of the digestive tract is the 10. The connective tissue layer that lies beneath the lining of the digestive tract is the 11. The muscularis contracts and moves food through the gastrointestinal tract by a process known as 12. The outermost covering of the digestive tube is the 13. The loops of the digestive tract are anchored to the posterior wall of the abdominal cavity by the Choose the correct term from the choices given and write the letter in the answer blank. (A) Main organ (B) Accessory organ 14. Mouth 15. Parotids 16. Liver 17. Stomach 18. Cecum 19. Esophagus 20. Rectum 21. Pharynx 22. Appendix 23. Teeth 24. Gallbladder 25. Pancreas If you have had difficulty with this section, review pages 350-355. Copyright © 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright © 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. MOUTH, TEETH, SALIVARY GLANDS Select the best answer. 26. Which one of the following is not a part of the roof of the mouth? A. Uvula B. Palatine bones C. Maxillary bones D. Soft palate E. All of the above are part of the roof of the mouth attaches the tongue to the floor of the mouth. 27. A thin membrane called the A. Filiform B. Fungiform C. Frenulum D. Root 28. The first baby tooth, on an average, appears at age: A. 2 months B. 1 year C. 3 months D. 1 month E. 6 months 29. The portion of the tooth that is covered with enamel is the: A. Pulp cavity B. Neck C. Root D. Crown E. None of the above 30. The wall of the pulp cavity is surrounded by: A. Enamel B. Dentin C. Cementum D. Connective tissue E. Blood and lymphatic vessels 31. A general term for mild, localized inflammation of the gums is: A. Periodontitis B. Dental caries C. Gingivitis D. Deciduitis 32. The leading cause of tooth loss among adults is: A. Dental caries Tomotore.auongokayaa B. Gingivitis C. Poor diet D. Periodontitis 33. The third molar appears between the ages of A. 10-14 B. 5-8 C. 11-16 D. 17-24 E. None of the above Copyright © 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright © 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. 190 Chapter 15: The Digestive System 34. Which one of the following will not significantly reduce caries? A. Good dental health practices B. Regular flossing C. Regular and thorough brushing D. Eating a carrot or stick of celery instead of brushing glands open into the floor of the mouth. 35. The ducts of the A. Sublingual B. Submandibular C. Parotid D. Carotid 36. The volume of saliva secreted per day is about: A. One-half pint B. One pint C. One liter D. One gallon 37. Mumps are an infection of the: A. Parotid gland B. Sublingual gland C. Submandibular gland D. Tonsils 38. Incisors are used during mastication to: A. Cut B. Pierce C. Tear D. Grind 39. Another name for the third molar is: A. Central incisor B. Wisdom tooth C. Canine D. Lateral incisor 40. After food has been chewed, it is formed into a small rounded mass called a: A. Moat B. Chyme C. Bolus D. Protease If you have had difficulty with this section, review pages 355-358. PHARYNX, ESOPHAGUS, STOMACH Fill in the blanks. The (41) is a tubelike structure that functions as part of both respiratory and digestive sys- tems. It connects the mouth with the (42) . The esophagus serves as a passageway for movement of food from the pharynx to the (43) Food enters the stomach by passing through the muscular (44) at the end of the esophagus. Contraction of Copyright 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. Chapter 15: The Digestive System 191 the stomach mixes the food thoroughly with the gastric juices and breaks it down into a semisolid mixture called (45) The three divisions of the stomach are the (46) (47) and (48) Food is held in the stomach by the (49) muscle long enough for partial digestion to occur. After food has been in the stomach for approximately 3 hours, the chyme will enter the (50) Match the term with the correct definition. A. Esophagus F. Greater curvature B. Chyme G. Hiatal hernia C. Peristalsis H. Antacid D. Rugae I. Acid indigestion E. Triple therapy J. Lesser curvature 51. Stomach folds 52. Upper right border of stomach 53. Condition that may result in backward movement or reflux of stomach contents into the lower portion of the esophagus 54. 10-inch passageway 55. Drug used to treat GERD 56. Semisolid mixture of stomach contents 57. Muscle contractions of the digestive system 58. Used to heal ulcers and prevent recurrences 59. Heartburn 60. Lower left border of stomach If you have had difficulty with this section, review pages 358-360. SMALL INTESTINE, LIVER AND GALLBLADDER, PANCREAS Select the best answer. 61. Which one is not part of the small intestine? A. Jejunum B. lleum C. Cecum D. Duodenum 62. Which one of the following structures does not increase the surface area of the intestine for absorption? A. Plicae B. Rugae C. Microvilli D. Villi Copyright © 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright © 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. 192 Chapter 15: The Digestive System 63. The union of the cystic duct and hepatic duct form the: A. Common bile duct B. Major duodenal papilla C. Minor duodenal papilla D. Pancreatic duct 64. Obstruction of the will lead to jaundice. A. Hepatic duct B. Pancreatic duct C. Cystic duct D. None of the above that serves to absorb 65. Each villus in the intestine contains a lymphatic vessel or lipid or fat materials from the chyme. A. Plica B. Lacteal C. Villa D. Microvilli 66. The middle third of the duodenum contains the: A. Islets B. Fundus C. Body D. Rugae E. Major duodenal papilla 67. Most gastric and duodenal ulcers result from infection with the bacterium: A. Biaxin B. Metronidazole C. Prilosec D. Helicobacter pylori 68. The liver is an: A. Enzyme B. Endocrine organ C. Endocrine gland D. Exocrine gland 69. Fats in chyme stimulate the secretion of the hormone: A. Lipase B. Cholecystokinin C. Protease D. Amylase 70. The largest gland in the body is the: A. Pituitary B. Thyroid C. Liver D. Thymus If you have had difficulty with this section, review pages 360-364. Copyright © 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright © 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. Chapter 15: The Digestive System 193 LARGE INTESTINE, APPENDIX, PERITONEUM If the statement is true, write "T" in the answer blank. If the statement is false, correct the statement by circling the in- correct term and writing the correct term in the answer blank. 71. Bacteria in the large intestine are responsible for the synthesis of vitamin E needed for normal blood clotting. 72. Villi in the large intestine absorb salts and water. 73. If waste products pass rapidly through the large intestine, constipation results. 74. The ileocecal valve opens into the sigmoid colon. 75. The splenic flexure is the bend between the ascending colon and the transverse colon. 76. The splenic colon is the S-shaped segment that terminates in the rectum. 77. The appendix serves no important digestive function in humans. 78. For patients with suspected appendicitis, a physician will often evaluate the appendix by a digital rectal examination. 79. The visceral layer of the peritoneum lines the abdominal cavity. 80. The greater omentum is shaped like a fan and serves to anchor the small intestine to the posterior abdominal wall. If you have had difficulty with this section, review pages 364-368. DIGESTION, ABSORPTION, METABOLISM Select the best answer. 81. Which one of the following substances does not contain any enzymes? A. Saliva B. Bile C. Gastric juice D. Pancreatic juice E. Intestinal juice 82. Which one of the following is a simple sugar? A. Maltose B. Sucrose C. Lactose D. Glucose E. Starch 83. Cane sugar is the same as: A. Maltose B. Lactose C. Sucrose D. Glucose E. None of the above Copyright © 2012 by Mosby, an imprint of Elsevier Inc. Copyright 2008, 2004, 2000, 1997 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. 194 Chapter 15: The Digestive System GE 84. Most of the digestion of carbohydrates takes place in the: A. Mouth B. Stomach C. Small intestine D. Large intestine 85. Fats are broken down into: A. Amino acids B. Simple sugars C. Fatty acids D. Disaccharides If you have had difficulty with this section, review pages 368-372 and page 353. CHEMICAL DIGESTION 86. Fill in the blank areas on the chart below. RESULTING PRODUCT SUBSTANCE DIGESTED (OR HYDROLYZED) DIGESTIVE JUICES AND ENZYMES Saliva 1. Amylase 1. 1. Maltose (disaccharide) 2. Proteins 2: Gastric Juice 2. Protease (pepsin) plus hydrochloric acid Pancreatic Juice 3. Proteases (e.g., trypsin) 3. 3. Proteins intact or partially digested) 4. Lipases 4. 4. Fatty acids, monoglycerides, and glycerol 5. Maltose 5. Amylase 5. Intestinal Enzymes 6. Peptidases 6. 6. Amino acids 7. 7 Sucrose 7. Glucose and fructose 8. 8. 8. Lactase Glucose and galactose (simple sugars) 9. 9. Maltase 9. Maltose If you have had difficulty with this section, review page 371.
Purchase answer to see full attachment
User generated content is uploaded by users for the purposes of learning and should be used following Studypool's honor code & terms of service.

Explanation & Answer

Attached.

Chapter 15: The Digestive System
1. Gastrointestinal tract
2. Mechanical digestion
3. Chemical
4. Feces
5. Mechanical digestion
6. Absorption
7. Mouth, anus
8. Lumen
9. Mucosa
10. Submucosa
11. Peristalsis
12. Adventitia
13. Mesentery
14. A
15. B
16. B
17. A
18. A
19. A
20. A
21. A
22. A

23. A
24. B
25. B
26. E
27. C
28. E
29. A
30. A
31. C
32. A
33. D
34. D
35. A
36. C
37. A
38. A
39. B
40. C
41. Pharynx
42. Esophagus
43. Stomach
44. Contraction
45. Chyme

46. Cardia
47. Fundus
48. Pyloric antrum
49. Stomach
50. Small intestine
51. Rugae
52. Lesser curvature
53. Acid indigestion
54. Esophagus
55. Antacid
56. Chyme
57. Peristalsis
58. Triple therapy
59. Hiatal hernia
60. Greater curvature
61. C
62. B
63. A
64. A
65. B
66. E
67. D
68. C

69. B
70. C
71. Vitamin k
72. Villi absorb water, amino acids, vitamins, and sugars.
73. Diarrhea
74. T
75. T
76. Sigmoid Colon
77. T
78. Rectal bleeding
79. T
80. Small bowel mesentery.
81. B
82. C
83. C
84. B
85. C
86.
i.

Starch

ii.

Amino acids

iii.

Polypeptides or amino acids

iv.

Dietary fats

v.

Carbohydrate

vi.

Proteins

vii.

...


Anonymous
Excellent resource! Really helped me get the gist of things.

Studypool
4.7
Indeed
4.5
Sitejabber
4.4

Related Tags