##### Can you please help me solve this word problem for system of two equations

 Algebra Tutor: None Selected Time limit: 1 Day

a train leaves a station and travels north at 75km/h. Two hours later a second train leaves on a parallel track and travels north at 125 km/h. How far from the station will they meet?

Dec 4th, 2014

Let t hours be the time the second train travels when the two train meets

By that time the first train has traveled 2 x 75 + 75 t = 150 + 75t

The second train has traveled 125 t

Hence 125 t = 150 + 75t

subtract 75 t from both sides

125 t - 75t = 150 + 75t -75t

50 t = 150

Divide both sides by 50

t = 150/50 = 3 hours

Hence the distance traveled by second train = 125 x 3 = 375 miles

(first train has also traveled 150 + 75 x 3 = 375 miles

Answer _ the twp trains meet at a distance of 375 miles from the station

Dec 4th, 2014

...
Dec 4th, 2014
...
Dec 4th, 2014
Dec 8th, 2016
check_circle
Mark as Final Answer
check_circle
Unmark as Final Answer
check_circle