Showing Page:
1/12
Problem no.1
In connection with the audit of the PAKYO COMPANY for the year ended December 31, 2010 you are
called upon to verify the accounts payable transactions. You find that the company does not make use of a
voucher register but enters all merchandise purchases in a Purchases Journal, from which posting are
made to a subsidiary accounts payable ledger. The subsidiary ledger balance of P1,500,000 as of
December 31, 2010 agrees with the accounts payable balance in the company’s general ledger. An
analysis of the account disclosed the following:
Trade creditors, credit balances P 1,363,000
Trade creditors, debit balances 63,000
Net P 1,300,000
Estimated warranty on products sold 100,000
Customer’s deposits 9,000
Due to officers and shareholders for advances 50,000
Goods received on consignment at selling price
(offsetting debit made to Purchases) 41,000
P 1,500,000
A further analysis of the “Trade Creditors” debit balances indicates:
Date Items Amount
Miscellaneous debit balances prior to 2007.
No information available due to loss
of records in a fire. P 3,000
03/03/07 Manila Co. Merchandise returned for credit,
but the company is now out of business 8,000
06/10/09 Cebu Corp. Merchandise returned but Cebu
says “never received” 7,000
07/10/10 Jolo Distributors Allowance granted on
defective merchandise after the invoice
was paid 5,000
10/10/10 Bulacan Co Overpayment of invoice 12,000
12/05/10 Advance to Zambales Co. This company agrees
to supply certain articles on a cost plus basis 24,000
12/05/10 Goods returned for credit and adjustments on
price after the invoices were paid; credit memos
from supplier not yet received 4,000
63,000
Your next step is to check the invoices in both the paid and the unpaid invoice files against ledger accounts.
In this connection, you discover an invoice from Atlas Co. of P45,000 dated December 12, 2010 marked
“Duplicate”, which was entered in the Purchase Journal in January 2011. Upon inquiry, you discover that
the merchandise covered by this invoice was received and sold, but the original invoice apparently has not
been received.
In the bank reconciliation working papers, there is a notation that five checks totaling P 63,000 were
prepared and entered in the Cash Disbursements Journal of December, but these checks were not issued
until January 10, 2011.
The inventory analysis summary discloses good in transit of P 6,000 at December 31, 2010, not taken up by
the company under audit during the year 2010. These goods are included in your adjusted inventory.
1. The Accounts payable Trade balance at December 31, 2010 should be
A. P 1,471,000 B. P 1,614,000
C. P 1,214,000 D. P 1,477,000
2. The net adjustment to Purchases should include a
A. Net debit of P 51,000
Showing Page:
2/12
B. Net credit of P 41,000
C. Net debit of P 10,000
D. Net debit of P 73,000
3. The entry to adjust the Accounts payable account for those accounts with debit balances should include
a debit to
A. P 18,000 B. P 23,000
C. P 35,000 D. P 39,000
4. The entry to adjust the Accounts payable account for those accounts with debit balances should include
a debit to
A. Miscellaneous losses if P 23,000
B. Advances to suppliers of P 24,000
C. Suppliers to debit balances of P 18,000
D. Purchases of P 21,000
5. Auditor confirmation of accounts payable balances at the end of the reporting period may be necessary
because
A. There is likely to be other reliable external evidence to support the balances
B. Correspondence with the audit clients attorney will reveal all legal action by vendors for non-payment
C. This is a duplication of cutoff test
D. Accounts payable at the end of reporting period may not be paid before the audit is completed.
Problem 2
You were able to obtain the following from the accountant for Maverics Corp. Related to the companys
liability as of December 31, 2010.
Accounts payable P 650,000
Notes payable trade 190,000
Notes payable bank 800,000
Wages and salaries payable 15,000
Interest payable ?
Mortgage notes payable 10% 600,000
Mortgage notes payable 12% 1,500,000
Bonds Payable 2,000,000
The following additional information pertains to these liabilities:
a. All trade notes payable are due within six months of the balance sheet date.
b. Bank notes payable include two separate notes payable Allied Bank.
(1) A P300,000, 8% note issued March 1, 2008, payable on demand. Interest is payable every
six months.
(2) A 1-year, P500,000, 11 ½% note issued January 2, 2010. On December 30, 2010 Mavericks
negotiated a written agreement with Allied Bank to replace the note with 2-year, P500,000,
10% note to be iss7ued January 2, 2011. The interest was paid on December 31, 2010
c. The 10% mortgage note was issued October 1, 2007. With a term of 10 years. Terms of the note
give the holder the right to demand immediate payment of the company fails to make a monthly
interest payment within 10 days of the date the payment is due. As of December 31, 2010,
Mavericks is three months behind in paying its required interest payment.
d. The 12% mortgage note was issued may 1, 2001, with a term of 20 years. The current principal
amount due is P 1,500,000. Principal and interest payable annually on April 30, A payment of
P220,000 is due April 30, 2011. The payment includes interest of P 180,000.
e. The bonds payable is 10-year, 8% binds, issued June 30, 2001. Interest is payable semi-annually
every June 30 and December 31.
Based on the above and the result of your audit, answer the following:
1. Interest payable as of December 31, 2010 is
a. P155,000 b. 143,000 c. 203,000 d.
215,000
Showing Page:
3/12
2. The portion of the Notes payable bank to be reported under current liabilities as of December
31, 2010 is
a. P 300,000 b. 500,000 c.800,000 d. 0
3. Total current liabilities as of December 31, 2010 is
a. P 3,950,000 b. 4,138,000 c. 3,938,000
d. 3,998,000
4. Total noncurrent liabilities as of December 31, 2010 is
a. P1,760,000 b. 2,560,000 c. 3,960,000
d. 1,960,000
Problem no. 3
In conjunction with your firm’s examination of the financial statements of PISTONS COMPANY as of
December 31, 2010, you obtained from the voucher register the information shown in the working paper
below.
Item
no.
Entry Date
Voucher
Ref.
Description
Amount
Account Charged
1
12.18.10
12-202
Supplies, purchased FOB
destination, 23.26.20;
received 12.17.10
P 20,000
Supplies on hand
2
12.18.10
12-204
Auto insurance, 12.15.10
12.20.11
24,000
Prepaid insurance
3
12.21.10
12-206
Repairs services; received
12.20.10
24,000
Repairs and
maintenance
4
12.21.10
12-214
Merchandise, shipped FOB
Shipping point, 11.20.10;
received 12.04.10
17,000
Inventory
5
12.21.10
12-219
Payroll, 12.06.10 to
12.20.10 (12 working days)
69,000
Salaries and wages
6
12.26.10
12-221
Subscription to Tax
Reporting Service for 2011
5,000
Dues and
subscription
7
12.28.10
12-230
Utilities for December 2010
29,000
Utilities expense
8
12.28.10
12-234
Merchandise, shipped FOB
destination, 12.24.10;
received 01.02.11
111,500
Inventory
9
12.28.10
12-243
Merchandise, shipped FOB
destination, 12.26.10;
received 12.29.10
84,000
Inventory
10
01.02.11
01-001
Legal services; received
12.28.10
46,000
Legal and
professional expense
11
01.05.11
01-002
Medical services for
employees for December
2010
25,000
Medical expense
12
01.05.11
01-003
Merchandise, shipped FOB
shipping point, 12.29.10;
received 01.04.11
55,000
Inventory
13
01.05.11
01-004
Payroll, 12.21.10 to
01.05.11 (12 working days
in total, 4 working days in
Jan. 2011
72,000
Salaries and wages
14
01.10.11
01-005
Merchandise, shipped FOB
shipping point, 01.02.11;
received 01.05.11
64,000
Inventory
15
01.12.11
01-006
Manufacturing royalties
December 2010
39,000
Manufacturing cost
16
01.12.11
01-007
Merchandise, shipped FOB
destination, 01.03.11;
received 01.10.11
38,000
Inventory
Showing Page:
4/12
17
01.13.11
01-008
Maintenance e services;
received 01.09.11
9,000
Repairs and
maintenance
18
01.14.11
01-009
Interest on bank loan, 10-
12-10 to 021.10.11
30,000
Interest Expense
19
01.15.11
01-010
Manufacturing equipment
installed on 12.29.10
254,000
Machinery and
equipment
20
01.15.11
01-011
Dividends declared,
12.15.10
160,000
Dividends payable
Accrues liabilities as December 31, 2010 were as follows:
Accrued payroll P 48,000
Accrued interest payable 26,667
Dividends payable 160,000
Accrues royalties payable 39,000
The accrues payroll, accrued interest payable, and accrued royalties payable accounts were reversed on
January 1, 2011.
REQUIRED:
Prepare adjusting entries as of December 31, 2010 based on your review of the data given above.
PROBLEM NO 4
FEEL NA FEEL, INC. has been producing quality reusable adult diapers for more than two decades. The
company’s fiscal year runs from April 1 to March 31. The following information relates to the obligations of
Feel Na Feel as of March 31, 2010.
BONDS PAYABLE
Feel Na Feel issued P10,000,000 of 10% bonds on July 1, 2008. The prevailing market rate of interest for
these bonds was 12% on the date issue. The bonds will mature on July 1, 2018. Interest is paid
semiannually on July 1 and January 1. Feel Na Feel uses the effective interest rate method to amortize
bond premium or discount
NOTES PAYABLE
Feel Na Feel has signed several long-term notes with financial institutions. The maturities of these notes
are given in the schedule below. The total unpaid interest for all of these notes amounts to P600,000 on
March 31, 2010
Due Date Amount Due
April 1, 2010 P 400,000
July 1, 2010 600,000
October 1, 2010 300,000
April 1 2011 - March 31, 2012 300,000
April 1, 2012 March 31, 2013 1,200.000
April 1, 2013 March 31, 2014 1,000,000
April 1, 2014 March 31, 2015 800,000
April 1, 2015 March 31, 2016 1,000,000
P 7,000,000
ESTIMATED WARRANTIES
Feel Na Feel has a one-year product warranty on some selected items in its product line. The estimated
warranty liability on sales made during the 2008-2009 fiscal year and still outstanding as of March 31, 2009
amounted to P180,000. The warranty cost on sales made from April 1 2009, through March 31,2010, are
estimated as P520,000. The actual warranty cost incurred during the current 2009-2010 fiscal tear are as
follows:
Warranty claims honored on 2008-2009 sales P 180,000
Warranty claims honored on 2009-2010 sales 178,000
Total warranty claims honored P 358,000
OTHER INFORMATION
1. TRADE PAYABLES
Accounts payable for supplies, goods and services purchased on open account amount to
P740,000 as March 31, 2010
2. PAYROLL RELATED ITEMS
Showing Page:
5/12
Merchandise, shipped FOB destination, 12.24.10; received 01.02.11
Accrued Salaries and wages P 300,000
Withholding taxes payable 94,000
Other payroll deductions 10,000
3. MISCELLANEOUS ACCRUALS
Other accruals not separately classified amount to P150,000 as of March 31, 2010
4. DIVIDENDS
On march 15, 2010, Feel Na Feel’s board of directors declared a cash dividend of
P0.20 per common share and a 10% common stock dividend. Both dividends were to be
distributed on April 12, 2010, to the common stockholders of record at the close of business on
march 31, 2010. Data regarding Feel Na Feel common stock are as follows:
Per Value P
5.00 per share
Number of shares issued and outstanding 6,000,000
shares
Market Values of Common Stock:
March 15, 2010 P 22.00 per share
March 31, 2010 21.50 per share
April 12, 2010 22.50 per
share
1. How much was received by Feel Na Feel from the bonds issued on July 1, 2008?
a. P8,852,960 b. 10,000,000 c. 10,500,000 d.
10,647,040
2. On March 31, 2010, Feel Na Feel’s statements of financial position would report total current
liabilities of
a. P5,286,000 b. 4,386,000 c. 5,336,000 d.
5,642,000
3. On March 31, 201, Feel Na Feel’s statement of financial position would report total
noncurrent liabilities of
a. P14,389.350 b. 14,352,217 c. 14,370,783 d.
14,252,960
PROBLEM NO. 5
On January 1, 2009, WIZARDS CORPORATION issued 2,000 of its 5-year, P1,000 face value 11% bonds
date January 1 at an effective annual interest rate (yield) of 9%. Interest is payable each December 31.
Wizards uses the effective interest method of amortization. On December 31, 2010. The 2,000 bonds were
extinguished early through acquisition on the Open Market by Wizard for P1,980,000 plus accrued interest.
On July 1, 2009, Wizards issued 5,000 of its P1,000 face value, 10% convertible bonds at pat. Interest is
payable every June 30 and December 31. On the date of issue, the prevailing market interest rate for
similar debt without the conversion option is 12%. On July 1, 2010, an investor in Wizards convertible bonds
tendered 1,500 bonds for conversion into 15,000 shares of Wizards common stock, which had a fair value
of P105 and a par value of P1 at the date of conversion.
Based on the above and the result of your audit, determine the following: (Round off present
value factors to four decimal places.)
1. The issue price on the 2,000 5-year, P1,000 face value bonds in January 1, 2009 is
a. P2,155.500 b. P2,000,000 c. 1,844,400
d. 2,147,800
2. The carrying value of the 2,000 5-year, P1,000 face value bonds on December 31, 2009 is
a. 1,898,400 b. 2,129,500 c. 2,000,000 d.
2,121,100
3. The gain on early retirement of bonds on December 31, 2010 is
a. P20,000 b. 112,000 c. 121,200 D. 0
4. The carrying value of the 5,000 6 year, P1,000 face value bonds on December 31, 2009 is
Showing Page:
6/12
a. P4,605,800 b. 5,000,000 c. 4,732.875
d. 4,615,400
5. The conversion of the 1,500 6-years, P1,000 face value bonds on July 1, 2010 will increase APIC
by
a. P1,485,000 b. 1,374,000 c. 1,415.054
d. P1,377,697
PROBLEM NO. 6
The following data were obtained from the initial audit of BIBI COMPANY:
15%, 10 year, bonds payable, dated January 1, 2009
Debit Credit
Balance
Cash proceeds from issue on January 1, 2009
Of 1,000, P1,000 bonds. The market rate of
Interest on the date of issue was 12% P 1,172,044 P1,172.044
Bond Interest Expense
Cash paid, 1/2/10 P 75,000 P 75,000
Cash paid, 7/1/10 75,000 150,000
Accrual, 12/31/10 75,000 225,000
Accrued Interest on Bonds
Balance, 1/1/10 P 75,000 P 75,000
Accrual, 12/31/10 75,000 150,000
Treasurer bonds
Redemption price and interest to date on
200 bonds permanently retired on 12/31/10 P 265,000 P
265,000
Based on the preceding information, determine the following:
1. Carrying value of bonds payable at December 31, 2010
a. P831,110 b. 800,000 c. 1,151,583 d.
921,266
2. Loss on Bond redemption
a. P4,683 b. P19,683 c. 15,000 d. 34,683
3. Accrued Interest on Bonds at December 31, 2010
a. P75,000 b. 135,000 c. 60,000 d. 52,500
4. Bond Interest Expense for the year ended December 31, 2010
a. P150,000 b. 1398,174 c. 69,745 d. 160,826
PROBLEM 7
NUGGETS CORPORATION manufactures and sells food products and food processing machinery. Its
reporting date is December 31. Relevant extracts from its financial statements at December 31, 2009 are as
follows:
Current liabilities
Provision
Provision for warranties P270,000
Noncurrent liabilities
Provision
Provision for warranties P180,000
Note 36-Contigent Liabilities
NUGGETS is engaged in the litigation with various parties in relation to allergic reaction t o traces of
peanuts alleged to have been found in packets of fruit gums. NUGGETS strenuously denies the allegation
and , as at the same date authorizing the financial statements for issue, is unable to estimate the financial
effect, if any, of any cost or damages that may be [payable to the plaintiffs.
The provision for warranties at December 31, 2009 was calculated using the following assumptions: There
was no balance carried forward from the prior year.
Showing Page:
7/12
Estimated cost of repairs Products with minor defects P 1,000,000
Estimated cost of repairs Products with minor defects P 6,000,000
Expected % of products sold during 2008 having no defects in 2010 80%
Expected & of products sold during 2008 having minor defects in 2010 15 %
Expected & of products sold during 2008 having Major defects in 2010 5%
-those with minor defects all in
2010
Expected timing of settlement of warranty payments
-those with major defects 40%
in 2010
60% in 2010
During the year ended December 31, 2010, the following occurred:
1. In a relation to the warranty provision of P450,000 at December 31, 2009, P200,000 was
paid out of the provision. Of the amount paid, P150,000 was for products with minor defects
and P50,000 was for products with major defects, all of which related to amounts that had
been expected to be paid in 2010/
2. In calculating its warranty provision for December 31, 2010, NUGGETS made the following
adjustment to the assumptions used for the prior year:
Estimated cost of repairs-products with minor defects no change
Estimated cost if repairs products with major defects P 5,000,000
Expected % of products sold during 209 having no defects in 2011 85%
Expected % of products sold during 2009 having minor defects in 2011 13%
Expected % of products sold during 2009 having major defects in 2011 2%
-those with minor defects all in
one 2011
Expected timing of settlement of warranty payments 20% in 2011
-those with major defects 80%
in 2012
3. NUGGETS determined that part of its plant and equipment needed an overhaul the
conveyor belt on one of it s machines would need to be replaced ion about December 2011
at an estimated cost of P250,000. The carrying amount of the conveyor belt at December
31, 2009 was P140,000. Its original cost was P200,000
4. NUGGETS was unsuccessful in its defense of the peanut allergy case and was ordered to
pay P1,5000,000 to the plaintiffs. As at December 31, 2010, NUGGETS had paid P800,000
5. NUGGETS commenced litigation against one of its adviser for negligent advice given on the
original installation of the conveyor belt referred to in (3) above, in October 2010, the court
found in favor of NUGGETS. The hearing for damages had not been scheduled as at the
date the financial statement for 2010 were authorized for issue. NUGGETS estimated that it
would receive about P425,000.
6. NUGGETS signed an agreement with Choko Bank to the effect that NUGGETS would
guarantee a loan made by Choko Bank to NUGGETS subsiadiary, ChapaChocks Ltd.
ChapaChocs’ loan with Choko Bank was P3,200,000 as at December 31, 2010.
ChapaChocs was in a strong financial position at 31 December 2010
Based on the above and the result of your audit, answer the following:
1. The warranty expense in 2010 is
a. P100,000 b. 400,000 c. 160,000 d.
230,000
2. The provision for warranties as of December 31, 2010 is
a. P580,000 b. 230,000 c. 480,000 d.
410,000
3. The provision for warranties to be reported as current liability as of December 31, 2010 is
a. 220,000 b. 150,000 c. 400,000 d,
330,000
4. The provision for warranties to be reported as noncurrent liability as of December 31, 2010 is
Showing Page:
8/12
a. P. 80,000 b. P260,000 c. 150,000 d.
330,000
5. Total provisions to be reported in the statement of financial position as of December 31, 2010 is
a. P480,000 b. 410,000 c. 1,180,000 d.
1,360,000
PROBLEM NO 8
Select the best answer for each of the following:
1. In Auditing accounts payable, an auditor procedures most likely will focus primarily
on managements assertion of.
a. Existence c.
Completeness
b. Presentation and disclosure d. Valuation and
allocation
2. An auditor performs a test to determine whether all merchandise for which the
client was billed was received. The population for this test consist of all
a. Merchandiser received c. Canceled checks
b. Vendor’s invoices d. receiving
reports
3. The primary audit test to determine if accounts payable are valued properly is
a. Confirmation of accounts payable
b. Vouching accounts payable to supporting documentation
c. An analytical procedure
d. Verification that accounts payable was reported as a current liability in
the balance sheet.
4. Which of the following procedures is least likely to be performed before the
balance sheet date?
a. Observation of inventory count.
b. Testing of internal control over cash.
c. Search for unrecorded liabilities.
d. Confirmation of receivables.
5. An audit assistant found a purchase order for a regular supplier in the amount P
5,500 the purchase order was date after receipt of goods. The purchasing agent
had forgotten to issue the purchase order. Also, a disbursement of P450 for
materials did not have receiving report. The assistant wanted to select additional
purchase orders for investigation but was unconcerned about lack of receiving
report. The audit director should.
a. Agree with the assistant because the amount of the purchase order
exception was considerably larger than the receiving report exception
b. Agree with the assistant because the cash disbursement clerk had been
assured by the receiving clerk that the failure to fill out a report didn’t
happen very often.
c. Disagree with the assistant because two problems have an equal risk of
loss associated with them
d. Disagree with the assistant because the lack of a receiving report has a
greater risk of loss associated with it.
6. When using confirmation to provide evidence about completeness assertion for
account payable, the appropriate population most likely is
a. Vendors with whom the entity has previously done business
b. Amounts recorded in the accounts payable subsidiary ledger
c. Payees of checks drawn in the month after the year end.
d. Invoices filed in the entity’s open invoice file.
7. Which of the following is a substantive test than an auditor is most likely to
perform to verify the existence and valuation of recorded accounts payable?
a. Investigating the open purchase order file to ascertain that pre-
numbered purchase orders are used and accounted for.
Showing Page:
9/12
b. Receiving the client’s mail, unopened, for a reasonable period of time
after year end to search for unrecorded vendor’s invoices
c. Vouching selected entries in the accounts payable subsidiary ledger to
purchase orders and receiving reports.
d. Confirming accounts payable balances with know suppliers who have
zero balances.
8. Only one of the following four statements which compare confirmation of accounts
payable with suppliers and confirmation of accounts receiving with debtors is
false. The false statements is that
a. Confirmation of accounts receiving with debtors is a more widely
accepted auditing procedure than us confirmation of accounts payable
with suppliers
b. Statistical sampling techniques are more widely accepted in the
confirmation of accounts payable than in the confirmation of accounts
receivable ]
c. As compared with the confirmation of accounts receivable, the
confirmation of accounts payable will tend to emphasize accounts with
zero balances at the balance sheet date.
d. It is less likely that the confirmation request sent to the supplier will
show the amount owed than that request sent to the debtor will show
the amount date.
9. When title to merchandise in transit has passed to the audit client the auditor
engaged in the performance of a purchase cut-off will encounter the greatest
difficulty in gaining assurance with respect to the
a. Quantity C. Price
b. Quality d. Terms
10. Which of the following audit procedures is least likely to detect an unrecorded
liability?
a. Analysis and recomputation of interest expense
b. Analysis and recomputation of depreciation expense.
c. Mailing of standard bank confirmation forms.
d. Reading of the minutes of meetings of the board of directors
11. Unrecorded liabilities are most likely to be found during the review of which of the
following documents?
a. Unpaid bills c. bills of lading
b. Shipping records d. Unmatched sales invoice
12. Which of the following audit procedures is best for identifying unrecorded trade
accounts payable?
a. Reviewing cash disbursement recorded subsequent to the balance
sheet date to determine whether the related payables apply to the prior
period.
b. Investigating payables recorded just prior to and just subsequent to the
balance sheet date to determine whether they are supported by
receiving reports.
c. Examining unusual relationships between monthly accounts payable
balances and recorded cash payments.
d. Reconciling vendors statement to the file of receiving reports to identify
items received just prior to the balance sheet date,
13. In verifying debits to perpetual inventory records of nonmanufacturing firm, the
auditor is most interested in examining the purchase
a. Journal c. Order
b. Requisitions d. Invoices.
14. Which of the following procedures relating to the examination of accounts payable
could the auditor delegate entirely to the clients employees
a. Test footings in the accounts payable ledger
b. Reconcile unpaid invoices to vendors statements
Showing Page:
10/12
c. Prepare a schedule of accounts payable
d. Mail confirmation for selected account balances
15. An auditors purpose in reviewing the renewal of a note payable shortly after the
balance sheet date most likely is to obtain evidence concerning managements
assertions about
a. Existence c. Completeness
b. Presentation and disclosure d. Valuation
16. An auditors program to audit long-term debt should include steps that require
a. Examining bond trust indentures
b. Inspecting the accounts payable subsidiary ledger
c. Investigating credits to the bond interest income account
d. Verifying the existence of the bondholders.
17. In an audit of bonds payable, an auditor expects the trust indenture to include the
a. Auditee’s debt-to-equity ratio at the same time of issuance
b. Effective yield of the bonds issued
c. Subscription list
d. Description on the collateral
18. In auditing long-term bonds payable, an auditor most likely will
a. Perform analytical procedures on the bond premium and discount
accounts
b. Examine documentation of assets purchased with the bond proceeds or
liens
c. Com[pare interest with the bond payable amount for reasonableness
d. Confirm the existence of individual bondholders at year-end
19. The audit procedures used to verify accrued liabilities differ from those employed
for the verification of accounts payable because
a. Accrued liabilities usually pertain to services of a continuing nature
while account payable are the result of completed transaction
b. Accrued liability balances are less material than account payable
balances.
c. Evidence supporting accrued liabilities is nonexistent while evidence
supporting account payable is readily available
d. Accrued liabilities at year end will become account payable during the
following year
20. The auditor is most likely to verify accrued commissions payable in conjunction
with the
a. Sales cutoff test.
b. Verification of contingent liabilities.
c. Review of post-balance sheet date disbursements.
d. Examination of trade accounts payable
Showing Page:
11/12
Suggested Answers
Problem 1 Problem 8
1. D 1. C
2. C 2. B
3. A 3. C
4. B 4. C
5. A 5. D
Problem 2 6. A
1. B 7. C
2. A 8. B
3. C 9. B
4. D 10. B
Problem 3 11. A
Adjusting entries 12. A
13. D
Problem 4 14. C
1. A 15. D
2. A 16. A
3. C 17. D
18. C
Problem 5 19. A
1. A 20. A
2. B
3. C
4. A
5. B
Problem 6
1. D
2. B
3. C
4. C
5. D
6. A
7. C
Problem 7
1. C
2. D
3.
4. A
5. B
Showing Page:
12/12

Unformatted Attachment Preview

Problem no.1 In connection with the audit of the PAKYO COMPANY for the year ended December 31, 2010 you are called upon to verify the accounts payable transactions. You find that the company does not make use of a voucher register but enters all merchandise purchases in a Purchases Journal, from which posting are made to a subsidiary accounts payable ledger. The subsidiary ledger balance of P1,500,000 as of December 31, 2010 agrees with the accounts payable balance in the company’s general ledger. An analysis of the account disclosed the following: Trade creditors, credit balances Trade creditors, debit balances Net Estimated warranty on products sold Customer’s deposits Due to officers and shareholders for advances Goods received on consignment at selling price (offsetting debit made to Purchases) P 1,363,000 63,000 P 1,300,000 100,000 9,000 50,000 41,000 P 1,500,000 A further analysis of the “Trade Creditors” debit balances indicates: Date Items Miscellaneous debit balances prior to 2007. No information available due to loss of records in a fire. Amount P 3,000 03/03/07 Manila Co. –Merchandise returned for credit, but the company is now out of business 8,000 06/10/09 Cebu Corp. – Merchandise returned but Cebu says “never received” 07/10/10 Jolo Distributors – Allowance granted on defective merchandise after the invoice was paid 10/10/10 Bulacan Co – Overpayment of invoice 7,000 5,000 12,000 12/05/10 Advance to Zambales Co. This company agrees to supply certain articles on a cost –plus basis 12/05/10 Goods returned for credit and adjustments on price after the invoices were paid; credit memos from supplier not yet received 24,000 4,000 63,000 Your next step is to check the invoices in both the paid and the unpaid invoice files against ledger accounts. In this connection, you discover an invoice from Atlas Co. of P45,000 dated December 12, 2010 marked “Duplicate”, which was entered in the Purchase Journal in January 2011. Upon inquiry, you discover that the merchandise covered by this invoice was received and sold, but the original invoice apparently has not been received. In the bank reconciliation working papers, there is a notation that five checks totaling P 63,000 were prepared and entered in the Cash Disbursements Journal of December, but these checks were not issued until January 10, 2011. The inventory analysis summary discloses good in transit of P 6,000 at December 31, 2010, not taken up by the company under audit during the year 2010. These goods are included in your adjusted inventory. 1. The Accounts payable – Trade balance at December 31, 2010 should be A. P 1,471,000 C. P 1,214,000 B. P 1,614,000 D. P 1,477,000 2. The net adjustment to Purchases should include a A. Net debit of P 51,000 B. Net credit of P 41,000 C. Net debit of P 10,000 D. Net debit of P 73,000 3. The entry to adjust the Accounts payable account for those accounts with debit balances should include a debit to A. P 18,000 C. P 35,000 B. P 23,000 D. P 39,000 4. The entry to adjust the Accounts payable account for those accounts with debit balances should include a debit to A. Miscellaneous losses if P 23,000 B. Advances to suppliers of P 24,000 C. Suppliers to debit balances of P 18,000 D. Purchases of P 21,000 5. Auditor confirmation of accounts payable balances at the end of the reporting period may be necessary because A. There is likely to be other reliable external evidence to support the balances B. Correspondence with the audit clients attorney will reveal all legal action by vendors for non-payment C. This is a duplication of cutoff test D. Accounts payable at the end of reporting period may not be paid before the audit is completed. Problem 2 You were able to obtain the following from the accountant for Maverics Corp. Related to the companys liability as of December 31, 2010. Accounts payable Notes payable – trade Notes payable – bank Wages and salaries payable Interest payable Mortgage notes payable – 10% Mortgage notes payable – 12% Bonds Payable P 650,000 190,000 800,000 15,000 ? 600,000 1,500,000 2,000,000 The following additional information pertains to these liabilities: a. All trade notes payable are due within six months of the balance sheet date. b. Bank notes payable include two separate notes payable Allied Bank. (1) A P300,000, 8% note issued March 1, 2008, payable on demand. Interest is payable every six months. (2) A 1-year, P500,000, 11 ½% note issued January 2, 2010. On December 30, 2010 Mavericks negotiated a written agreement with Allied Bank to replace the note with 2-year, P500,000, 10% note to be iss7ued January 2, 2011. The interest was paid on December 31, 2010 c. The 10% mortgage note was issued October 1, 2007. With a term of 10 years. Terms of the note give the holder the right to demand immediate payment of the company fails to make a monthly interest payment within 10 days of the date the payment is due. As of December 31, 2010, Mavericks is three months behind in paying its required interest payment. d. The 12% mortgage note was issued may 1, 2001, with a term of 20 years. The current principal amount due is P 1,500,000. Principal and interest payable annually on April 30, A payment of P220,000 is due April 30, 2011. The payment includes interest of P 180,000. e. The bonds payable is 10-year, 8% binds, issued June 30, 2001. Interest is payable semi-annually every June 30 and December 31. Based on the above and the result of your audit, answer the following: 1. Interest payable as of December 31, 2010 is a. P155,000 b. 143,000 c. 203,000 d. 215,000 2. 3. 4. The portion of the Notes payable – bank to be reported under current liabilities as of December 31, 2010 is a. P 300,000 b. 500,000 c.800,000 d. 0 Total current liabilities as of December 31, 2010 is a. P 3,950,000 b. 4,138,000 c. 3,938,000 d. 3,998,000 Total noncurrent liabilities as of December 31, 2010 is a. P1,760,000 b. 2,560,000 c. 3,960,000 d. 1,960,000 Problem no. 3 In conjunction with your firm’s examination of the financial statements of PISTONS COMPANY as of December 31, 2010, you obtained from the voucher register the information shown in the working paper below. Item no. 1 Entry Date 12.18.10 Voucher Ref. 12-202 2 12.18.10 12-204 3 12.21.10 12-206 4 12.21.10 12-214 5 12.21.10 12-219 6 12.26.10 12-221 7 8 12.28.10 12.28.10 12-230 12-234 9 12.28.10 12-243 10 01.02.11 01-001 11 01.05.11 01-002 12 01.05.11 01-003 13 01.05.11 01-004 14 01.10.11 01-005 15 01.12.11 01-006 16 01.12.11 01-007 Description Amount Account Charged Supplies, purchased FOB destination, 23.26.20; received 12.17.10 Auto insurance, 12.15.10 12.20.11 Repairs services; received 12.20.10 Merchandise, shipped FOB Shipping point, 11.20.10; received 12.04.10 Payroll, 12.06.10 to 12.20.10 (12 working days) Subscription to Tax Reporting Service for 2011 Utilities for December 2010 Merchandise, shipped FOB destination, 12.24.10; received 01.02.11 Merchandise, shipped FOB destination, 12.26.10; received 12.29.10 Legal services; received 12.28.10 P 20,000 Supplies on hand 24,000 Prepaid insurance 24,000 17,000 Repairs and maintenance Inventory 69,000 Salaries and wages 5,000 29,000 111,500 Dues and subscription Utilities expense Inventory 84,000 Inventory 46,000 Legal and professional expense Medical services for employees for December 2010 Merchandise, shipped FOB shipping point, 12.29.10; received 01.04.11 Payroll, 12.21.10 to 01.05.11 (12 working days in total, 4 working days in Jan. 2011 Merchandise, shipped FOB shipping point, 01.02.11; received 01.05.11 Manufacturing royalties December 2010 Merchandise, shipped FOB destination, 01.03.11; received 01.10.11 25,000 Medical expense 55,000 Inventory 72,000 Salaries and wages 64,000 Inventory 39,000 Manufacturing cost 38,000 Inventory 17 01.13.11 01-008 18 01.14.11 01-009 19 01.15.11 01-010 20 01.15.11 01-011 Maintenance e services; received 01.09.11 Interest on bank loan, 1012-10 to 021.10.11 Manufacturing equipment installed on 12.29.10 Dividends declared, 12.15.10 9,000 30,000 254,000 160,000 Repairs and maintenance Interest Expense Machinery and equipment Dividends payable Accrues liabilities as December 31, 2010 were as follows: Accrued payroll P 48,000 Accrued interest payable 26,667 Dividends payable 160,000 Accrues royalties payable 39,000 The accrues payroll, accrued interest payable, and accrued royalties payable accounts were reversed on January 1, 2011. REQUIRED: Prepare adjusting entries as of December 31, 2010 based on your review of the data given above. PROBLEM NO 4 FEEL NA FEEL, INC. has been producing quality reusable adult diapers for more than two decades. The company’s fiscal year runs from April 1 to March 31. The following information relates to the obligations of Feel Na Feel as of March 31, 2010. BONDS PAYABLE Feel Na Feel issued P10,000,000 of 10% bonds on July 1, 2008. The prevailing market rate of interest for these bonds was 12% on the date issue. The bonds will mature on July 1, 2018. Interest is paid semiannually on July 1 and January 1. Feel Na Feel uses the effective interest rate method to amortize bond premium or discount NOTES PAYABLE Feel Na Feel has signed several long-term notes with financial institutions. The maturities of these notes are given in the schedule below. The total unpaid interest for all of these notes amounts to P600,000 on March 31, 2010 Due Date April 1, 2010 July 1, 2010 October 1, 2010 April 1 2011 - March 31, 2012 April 1, 2012 – March 31, 2013 April 1, 2013 – March 31, 2014 April 1, 2014 – March 31, 2015 April 1, 2015 – March 31, 2016 Amount Due P 400,000 600,000 300,000 300,000 1,200.000 1,000,000 800,000 1,000,000 P 7,000,000 ESTIMATED WARRANTIES Feel Na Feel has a one-year product warranty on some selected items in its product line. The estimated warranty liability on sales made during the 2008-2009 fiscal year and still outstanding as of March 31, 2009 amounted to P180,000. The warranty cost on sales made from April 1 2009, through March 31,2010, are estimated as P520,000. The actual warranty cost incurred during the current 2009-2010 fiscal tear are as follows: Warranty claims honored on 2008-2009 sales P 180,000 Warranty claims honored on 2009-2010 sales 178,000 Total warranty claims honored P 358,000 OTHER INFORMATION 1. 2. TRADE PAYABLES Accounts payable for supplies, goods and services purchased on open account amount to P740,000 as March 31, 2010 PAYROLL RELATED ITEMS Merchandise, shipped FOB destination, 12.24.10; received 01.02.11 Accrued Salaries and wages P 300,000 Withholding taxes payable 94,000 Other payroll deductions 10,000 3. MISCELLANEOUS ACCRUALS Other accruals not separately classified amount to P150,000 as of March 31, 2010 4. DIVIDENDS On march 15, 2010, Feel Na Feel’s board of directors declared a cash dividend of P0.20 per common share and a 10% common stock dividend. Both dividends were to be distributed on April 12, 2010, to the common stockholders of record at the close of business on march 31, 2010. Data regarding Feel Na Feel common stock are as follows: Per Value P 5.00 per share Number of shares issued and outstanding 6,000,000 shares Market Values of Common Stock: March 15, 2010 March 31, 2010 April 12, 2010 P 22.00 per share 21.50 per share 22.50 per share 1. 2. 3. How much was received by Feel Na Feel from the bonds issued on July 1, 2008? a. P8,852,960 b. 10,000,000 c. 10,500,000 d. 10,647,040 On March 31, 2010, Feel Na Feel’s statements of financial position would report total current liabilities of a. P5,286,000 b. 4,386,000 c. 5,336,000 d. 5,642,000 On March 31, 201, Feel Na Feel’s statement of financial position would report total noncurrent liabilities of a. P14,389.350 b. 14,352,217 c. 14,370,783 d. 14,252,960 PROBLEM NO. 5 On January 1, 2009, WIZARDS CORPORATION issued 2,000 of its 5-year, P1,000 face value 11% bonds date January 1 at an effective annual interest rate (yield) of 9%. Interest is payable each December 31. Wizards uses the effective interest method of amortization. On December 31, 2010. The 2,000 bonds were extinguished early through acquisition on the Open Market by Wizard for P1,980,000 plus accrued interest. On July 1, 2009, Wizards issued 5,000 of its P1,000 face value, 10% convertible bonds at pat. Interest is payable every June 30 and December 31. On the date of issue, the prevailing market interest rate for similar debt without the conversion option is 12%. On July 1, 2010, an investor in Wizards convertible bonds tendered 1,500 bonds for conversion into 15,000 shares of Wizards common stock, which had a fair value of P105 and a par value of P1 at the date of conversion. Based on the above and the result of your audit, determine the following: (Round off present value factors to four decimal places.) 1. The issue price on the 2,000 5-year, P1,000 face value bonds in January 1, 2009 is a. P2,155.500 b. P2,000,000 c. 1,844,400 d. 2,147,800 2. The carrying value of the 2,000 5-year, P1,000 face value bonds on December 31, 2009 is a. 1,898,400 b. 2,129,500 c. 2,000,000 d. 2,121,100 The gain on early retirement of bonds on December 31, 2010 is a. P20,000 b. 112,000 c. 121,200 D. 0 The carrying value of the 5,000 6 year, P1,000 face value bonds on December 31, 2009 is 3. 4. a. 5. P4,605,800 b. 5,000,000 c. 4,732.875 d. 4,615,400 The conversion of the 1,500 6-years, P1,000 face value bonds on July 1, 2010 will increase APIC by a. P1,485,000 b. 1,374,000 c. 1,415.054 d. P1,377,697 PROBLEM NO. 6 The following data were obtained from the initial audit of BIBI COMPANY: 15%, 10 year, bonds payable, dated January 1, 2009 Debit Balance Cash proceeds from issue on January 1, 2009 Of 1,000, P1,000 bonds. The market rate of Interest on the date of issue was 12% Bond Interest Expense Cash paid, 1/2/10 Cash paid, 7/1/10 Accrual, 12/31/10 Accrued Interest on Bonds Balance, 1/1/10 Accrual, 12/31/10 Treasurer bonds Redemption price and interest to date on 200 bonds permanently retired on 12/31/10 265,000 P 1,172,044 Credit P1,172.044 P 75,000 75,000 75,000 P 75,000 150,000 225,000 P 75,000 P 75,000 75,000 150,000 P 265,000 Based on the preceding information, determine the following: 1. Carrying value of bonds payable at December 31, 2010 a. P831,110 b. 800,000 c. 1,151,583 921,266 2. Loss on Bond redemption a. P4,683 b. P19,683 c. 15,000 3. Accrued Interest on Bonds at December 31, 2010 a. P75,000 b. 135,000 c. 60,000 4. Bond Interest Expense for the year ended December 31, 2010 a. P150,000 b. 1398,174 c. 69,745 P d. d. 34,683 d. 52,500 d. 160,826 PROBLEM 7 NUGGETS CORPORATION manufactures and sells food products and food processing machinery. Its reporting date is December 31. Relevant extracts from its financial statements at December 31, 2009 are as follows: Current liabilities Provision Provision for warranties P270,000 Noncurrent liabilities Provision Provision for warranties P180,000 Note 36-Contigent Liabilities NUGGETS is engaged in the litigation with various parties in relation to allergic reaction t o traces of peanuts alleged to have been found in packets of fruit gums. NUGGETS strenuously denies the allegation and , as at the same date authorizing the financial statements for issue, is unable to estimate the financial effect, if any, of any cost or damages that may be [payable to the plaintiffs. The provision for warranties at December 31, 2009 was calculated using the following assumptions: There was no balance carried forward from the prior year. Estimated cost of repairs – Products with minor defects Estimated cost of repairs – Products with minor defects Expected % of products sold during 2008 having no defects in 2010 Expected & of products sold during 2008 having minor defects in 2010 Expected & of products sold during 2008 having Major defects in 2010 -those with minor defects P 1,000,000 P 6,000,000 80% 15 % 5% all in 2010 Expected timing of settlement of warranty payments -those with major defects 40% in 2010 60% in 2010 During the year ended December 31, 2010, the following occurred: 1. 2. 3. 4. 5. 6. In a relation to the warranty provision of P450,000 at December 31, 2009, P200,000 was paid out of the provision. Of the amount paid, P150,000 was for products with minor defects and P50,000 was for products with major defects, all of which related to amounts that had been expected to be paid in 2010/ In calculating its warranty provision for December 31, 2010, NUGGETS made the following adjustment to the assumptions used for the prior year: Estimated cost of repairs-products with minor defects no change Estimated cost if repairs – products with major defects P 5,000,000 Expected % of products sold during 209 having no defects in 2011 85% Expected % of products sold during 2009 having minor defects in 2011 13% Expected % of products sold during 2009 having major defects in 2011 2% -those with minor defects all in one 2011 Expected timing of settlement of warranty payments 20% in 2011 -those with major defects 80% in 2012 NUGGETS determined that part of its plant and equipment needed an overhaul – the conveyor belt on one of it s machines would need to be replaced ion about December 2011 at an estimated cost of P250,000. The carrying amount of the conveyor belt at December 31, 2009 was P140,000. Its original cost was P200,000 NUGGETS was unsuccessful in its defense of the peanut allergy case and was ordered to pay P1,5000,000 to the plaintiffs. As at December 31, 2010, NUGGETS had paid P800,000 NUGGETS commenced litigation against one of its adviser for negligent advice given on the original installation of the conveyor belt referred to in (3) above, in October 2010, the court found in favor of NUGGETS. The hearing for damages had not been scheduled as at the date the financial statement for 2010 were authorized for issue. NUGGETS estimated that it would receive about P425,000. NUGGETS signed an agreement with Choko Bank to the effect that NUGGETS would guarantee a loan made by Choko Bank to NUGGETS’ subsiadiary, ChapaChocks Ltd. ChapaChocs’ loan with Choko Bank was P3,200,000 as at December 31, 2010. ChapaChocs was in a strong financial position at 31 December 2010 Based on the above and the result of your audit, answer the following: 1. 2. 3. 4. The warranty expense in 2010 is a. P100,000 b. 400,000 c. 160,000 d. 230,000 The provision for warranties as of December 31, 2010 is a. P580,000 b. 230,000 c. 480,000 d. 410,000 The provision for warranties to be reported as current liability as of December 31, 2010 is a. 220,000 b. 150,000 c. 400,000 d, 330,000 The provision for warranties to be reported as noncurrent liability as of December 31, 2010 is a. 5. P. 80,000 b. P260,000 c. 150,000 d. 330,000 Total provisions to be reported in the statement of financial position as of December 31, 2010 is a. P480,000 b. 410,000 c. 1,180,000 d. 1,360,000 PROBLEM NO 8 Select the best answer for each of the following: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. In Auditing accounts payable, an auditor procedures most likely will focus primarily on managements assertion of. a. Existence c. Completeness b. Presentation and disclosure d. Valuation and allocation An auditor performs a test to determine whether all merchandise for which the client was billed was received. The population for this test consist of all a. Merchandiser received c. Canceled checks b. Vendor’s invoices d. receiving reports The primary audit test to determine if accounts payable are valued properly is a. Confirmation of accounts payable b. Vouching accounts payable to supporting documentation c. An analytical procedure d. Verification that accounts payable was reported as a current liability in the balance sheet. Which of the following procedures is least likely to be performed before the balance sheet date? a. Observation of inventory count. b. Testing of internal control over cash. c. Search for unrecorded liabilities. d. Confirmation of receivables. An audit assistant found a purchase order for a regular supplier in the amount P 5,500 the purchase order was date after receipt of goods. The purchasing agent had forgotten to issue the purchase order. Also, a disbursement of P450 for materials did not have receiving report. The assistant wanted to select additional purchase orders for investigation but was unconcerned about lack of receiving report. The audit director should. a. Agree with the assistant because the amount of the purchase order exception was considerably larger than the receiving report exception b. Agree with the assistant because the cash disbursement clerk had been assured by the receiving clerk that the failure to fill out a report didn’t happen very often. c. Disagree with the assistant because two problems have an equal risk of loss associated with them d. Disagree with the assistant because the lack of a receiving report has a greater risk of loss associated with it. When using confirmation to provide evidence about completeness assertion for account payable, the appropriate population most likely is a. Vendors with whom the entity has previously done business b. Amounts recorded in the accounts payable subsidiary ledger c. Payees of checks drawn in the month after the year end. d. Invoices filed in the entity’s open invoice file. Which of the following is a substantive test than an auditor is most likely to perform to verify the existence and valuation of recorded accounts payable? a. Investigating the open purchase order file to ascertain that prenumbered purchase orders are used and accounted for. Receiving the client’s mail, unopened, for a reasonable period of time after year end to search for unrecorded vendor’s invoices c. Vouching selected entries in the accounts payable subsidiary ledger to purchase orders and receiving reports. d. Confirming accounts payable balances with know suppliers who have zero balances. Only one of the following four statements which compare confirmation of accounts payable with suppliers and confirmation of accounts receiving with debtors is false. The false statements is that a. Confirmation of accounts receiving with debtors is a more widely accepted auditing procedure than us confirmation of accounts payable with suppliers b. Statistical sampling techniques are more widely accepted in the confirmation of accounts payable than in the confirmation of accounts receivable ] c. As compared with the confirmation of accounts receivable, the confirmation of accounts payable will tend to emphasize accounts with zero balances at the balance sheet date. d. It is less likely that the confirmation request sent to the supplier will show the amount owed than that request sent to the debtor will show the amount date. When title to merchandise in transit has passed to the audit client the auditor engaged in the performance of a purchase cut-off will encounter the greatest difficulty in gaining assurance with respect to the a. Quantity C. Price b. Quality d. Terms b. 8. 9. 10. Which of liability? a. b. c. d. the following audit procedures is least likely to detect an unrecorded Analysis and recomputation of interest expense Analysis and recomputation of depreciation expense. Mailing of standard bank confirmation forms. Reading of the minutes of meetings of the board of directors 11. Unrecorded liabilities are most likely to be found during the review of which of the following documents? a. Unpaid bills c. bills of lading b. Shipping records d. Unmatched sales invoice 12. Which of the following audit procedures is best for identifying unrecorded trade accounts payable? a. Reviewing cash disbursement recorded subsequent to the balance sheet date to determine whether the related payables apply to the prior period. b. Investigating payables recorded just prior to and just subsequent to the balance sheet date to determine whether they are supported by receiving reports. c. Examining unusual relationships between monthly accounts payable balances and recorded cash payments. d. Reconciling vendors statement to the file of receiving reports to identify items received just prior to the balance sheet date, 13. In verifying debits to perpetual inventory records of nonmanufacturing firm, the auditor is most interested in examining the purchase a. Journal c. Order b. Requisitions d. Invoices. 14. Which of the following procedures relating to the examination of accounts payable could the auditor delegate entirely to the clients employees a. Test footings in the accounts payable ledger b. Reconcile unpaid invoices to vendors statements 15. 16. 17. 18. 19. 20. c. Prepare a schedule of accounts payable d. Mail confirmation for selected account balances An auditors purpose in reviewing the renewal of a note payable shortly after the balance sheet date most likely is to obtain evidence concerning managements assertions about a. Existence c. Completeness b. Presentation and disclosure d. Valuation An auditors program to audit long-term debt should include steps that require a. Examining bond trust indentures b. Inspecting the accounts payable subsidiary ledger c. Investigating credits to the bond interest income account d. Verifying the existence of the bondholders. In an audit of bonds payable, an auditor expects the trust indenture to include the a. Auditee’s debt-to-equity ratio at the same time of issuance b. Effective yield of the bonds issued c. Subscription list d. Description on the collateral In auditing long-term bonds payable, an auditor most likely will a. Perform analytical procedures on the bond premium and discount accounts b. Examine documentation of assets purchased with the bond proceeds or liens c. Com[pare interest with the bond payable amount for reasonableness d. Confirm the existence of individual bondholders at year-end The audit procedures used to verify accrued liabilities differ from those employed for the verification of accounts payable because a. Accrued liabilities usually pertain to services of a continuing nature while account payable are the result of completed transaction b. Accrued liability balances are less material than account payable balances. c. Evidence supporting accrued liabilities is nonexistent while evidence supporting account payable is readily available d. Accrued liabilities at year end will become account payable during the following year The auditor is most likely to verify accrued commissions payable in conjunction with the a. Sales cutoff test. b. Verification of contingent liabilities. c. Review of post-balance sheet date disbursements. d. Examination of trade accounts payable Suggested Answers Problem 1 1. D 2. C 3. A 4. B 5. A Problem 2 1. B 2. A 3. C 4. D Problem 3 Adjusting entries Problem 4 1. A 2. A 3. C Problem 5 1. A 2. B 3. C 4. A 5. B Problem 6 1. D 2. B 3. C 4. C 5. D 6. A 7. C Problem 7 1. C 2. D 3. 4. A 5. B Problem 8 1. C 2. B 3. C 4. C 5. D 6. A 7. C 8. B 9. B 10. B 11. A 12. A 13. D 14. C 15. D 16. A 17. D 18. C 19. A 20. A Name: Description: ...
User generated content is uploaded by users for the purposes of learning and should be used following Studypool's honor code & terms of service.
Studypool
4.7
Trustpilot
4.5
Sitejabber
4.4