Showing Page:
1/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
1. While administering a phonophoresis treatment to a patient with subdeltoid bursitis, the patient
informs you that she is HIV positive. This patients information was not part of the patient’s record. It
would best to
A. Discontinue the treatment since phonophoresis maybe harmful in this case
B. Discuss this patient the next staff meeting
C. Continue treating the patient as usual
D. Refer this patient back to orthopedic physician who is apparently unaware of her HIV
status
2. The results of isokinetic dynamometry indicate that a patient can generate a peak torque of 120
with right quadriceps muscle and only 80 with her right hamstring musculature. The situation
indicates that:
A. Quadriceps torque generation is excessive
B. Hamstring torque generation is insufficient
C. Both quadriceps and hamstring torque generation is excessive
D. Torque generation is proportionally correct
3. When using ultrasound in treating chronic bursitis of the hip, the most benefit might occur if the
ultrasound frequency and dosage were:
A. 1 MHz and 1.5 watts/cm
2
B. 1 MHz and 0.5 watts/cm
2
C. 3 MHz and 1.5 watts/cm
2
D. 3 MHz and 0.5 watts/cm
2
4. A physical therapist, who is HIV+ is assigned to change the dressing of the patient with stage III
decubitus ulcers over the sacrum and ischial tuberosities. In this case, the therapist:
A. Should perform the procedure with gloves
B. Should perform the procedure but double gloves
C. Should the procedure, but double glove and a mask
D. Should not perform the dressing change
5. When performing underwater ultrasound, the most important safety factor is that the:
A. Part being treated is not immerse in a metal tank
B. Transducer head keeps moving
C. Ultrasound apparatus is connected to a ground fault interruption circuit
D. Piezoelectric crystal is not cracked
6. When recommending a wheelchair for a patient with lesion at T11 resulting in paraplegia, the
modification least needed by a patient with this disability would be:
A. Swing away foot rest
B. High seat back
C. Pneumatic tires
D. Caster locks
Showing Page:
2/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
7. A 16 year old male limps into your outpatient sports physical therapy department claiming to have
twisted his ankle during a basketball game. Inn this case it would be best to
A. Evaluate, but not treat the patient without permission
B. Evaluate and treat the ankle if practice without referral is permitted
C. Tell the athlete you need written permission from his parents to evaluate and treat the
problem providing practice without referral is permitted
D. Get permission via telephone from patient’s primary care physician to evaluate and treat
the problem
8. In a patient with severe bronchiectasis, your initial evaluation of the patient should stress
A. Review of pulmonary function test, notation of chest wall deformities, assessment of
cough and of any limitations in performing self-care
B. Review of chest x-ray and of arterial blood gas results,assessment of diaphragmatic
breathing and lateral costal expansion and a quick screen of of muscle strength
C. Assessment of the color,consistency and amount of sputum, assessment of cough sand
auscultation of the lungs
9. A patient with diabetes has developed atherosclerosis of the lower extremities. For this condition,
a home program of care might consist of all of the following elements except
A. A controlled walking regiment aimed at enhancing circulation
B. Support stockings to decrease edema
C. Reflex heating to improve circulation
D. Daily foot inspection and use of clean white socks
10. While figure skating a 13 year old girl with a long history of asthma occasionally experiences
dyspnea, wheezing and anxiety. As per physical therapist, you recommend that during this periods of
distress it would be best is she stops skating and concentrate on
A. Taking slow shallow breaths while seated in a “lean forward” position
B. Performing relaxation exercises
C. Control her breathing rate by inhaling evenly and exhaling slowly for a long time
D. Slowing her breathing rate with long inhalations and exhaling slowly with short breaths
11. While treating a patient with an infrared lamp you change a lamp position from 30 inches to 15
inches above the body part being treated. At this new distance the patient will receive
A. Twice as much radiant energy
B. Half as much radiant energy
C. Four times as much radiant energy
D. No change in radiant energy since the lamp’s wattage remains the same
12. A patient with chronic asthma has been admitted to the hospital for an acute exacerbation of the
disorder. The most important thing for the physical therapist to check when seeing this patient for the
first time is
A. Current medications the patient is taking
B. Previous of the disease relative to the patient’s currently status
C. Interpretation of the most recent chest x-ray
D. Pulmonary function test result
Showing Page:
3/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
13. You have assessed the deep tendon reflex of the patient recently diagnosed with amyotrophic
lateral sclerosis. The results are 2+ on left and 3+ on right. Your interpretation is that the reflexes are
A. Diminished on the left normal on the right
B. Normal on the left and exaggerated on right
C. Exaggerated but within normal limits on both sides
D. Exaggerated on both sides
14. A five foot tall 37 years old word processing technician complains of lumbar discomfort after a
full day at her computer work station. To help the situation, you could recommend that she try all of
the following except
A. Use of a lumbar roll
B. Use of an elevated foot rest
C. Moving her chair further away from the keyboard and screen
D. Taking frequent short works during the day
15. A four year old girl is seen in your clinic following a grade 1 sprain of her calcaneofibular ligament.
She has a history of recurrent ankle sprains. Physical therapy management in this situation should
stress
A. A comprehensive program of proprioceptive balance activities
B. Intense heel cord stretching
C. Use of plastic spiral ankle foot orthosis
D. Intensive strengthening of pretibial musculature
16. A patient with Parkinson’s disease is in a skilled nursing facility and has been seen regularly by a
physical therapist. The patient has been taking levodopa three times a day for several years to help
control rigidity and bradykinesia. Lately, the therapist has noticed the patient exhibiting dyskinesia
during the usual treatment sessions. Inn this case, the therapist should:
A. Move the treatment time closer to the time the patient takes the initial levodopa dose for
the day
B. Move the treatment time to the afternoon following the administration of the second
levodopa dose for that day
C. Consult with the nursing service about the deterioration of the patient’s condition
D. Talk with the patient’s physician out the need for a possible change in levodopa dosage
17. In the neonate, the most serious developmental problem with result from lack of the
A. Optical righting response
B. Rooting response
C. Moro reaction
D. Asymmetrical tonic neck reflex
18. You treating a child spastic hemiplegia, he is supine on the mat table and you have place two
pillows under his neck for comfort. He is having difficulty actively flexing his involved hip which is
most likely a result of the influence of the:
A. Asymmetrical and symmetrical tonic neck reflex
B. Symmetrical tonic neck reflex and cross extension reflex
C. Symmetrical tonic neck reflex and tonic labyrinthine neck reflex
D. Asymmetrical tonic neck reflex and protective extension reflex
Showing Page:
4/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
19. The most important stimulus which will result in an increase ventilating is:
A. Diminished arterial PO
2
B. Diminished arterial PCO
2
C. Increase arterial PCO
2
D. The Hearing-Breuer reflex
20. To exercise the middle deltoid during a home health visit, you apply a cuff weight to the wrist and
instruct the patient in glenohumeral abduction, since the patient is unable to complete the exercise,
you move the weight to the elbow. This change position may allow the patient to complete the
motion because it:
A. Reduces the force arm, thereby increasing the mechanical advantage of the lever
B. Reduces the resistance arm, thereby decreasing the mechanical advantage of the lever
C. Reduces the force arm, thereby decreasing the mechanical advantage of the lever
D. Reduces the resistance arm, thereby increasing the mechanical advantage of the lever
21. On the first day following a cesarian delivery, the physical therapist’s primary treatment
responsibilities would consist of teaching the new mother
A. Gentle partial sit ups and pelvic tilting
B. Breathing, coughing and pelvic floor exercises
C. Assisted ambulation
D. Active calf and ankle exercises to prevent venous stasis
22. A patient using ankle foot orthosis demonstrates excessive stride width during stance phase, to
try and correct the problem, an appropriate strategy would be to:
A. Correct the foot outset
B. Correct the foot inset
C. Lower the height of the medial upright
D. Active calf and ankle exercises to prevent venous stasis
23. Your are treating a patient with patellofemoral pain. To strengthen the quadriceps muscle on the
involved side while minimizing joint reaction forces, it would be best to have the patient perform:
A. Open chain strengthening from 90-60 degrees and close chain from 0-30 degrees
B. Open chain strengthening from 30-0 degrees and close chain from 60-90 degrees
C. Quad sets at 0 degrees and open chain strengthening from 30-0 degrees
D. Quad sets at 0 degrees and open chain strengthening from 60-90 degrees
24. A physical therapist is treating an 80 year old female at home. The patient is in the very early
stage of amyotrophic lateral sclerosis. The patient lacks endurance to independently ambulate to and
from the bathroom; however, she refuses to use bed pan. This has cause added difficulties and stress
for family members caring for her at home in this situation, the therapist should
A. Begin immediate ambulation endurance training with distance to and from the bathroom
as the primary goal
B. Recommend that the patient be transferred to a skilled nursing facility until she has
sufficient endurance to get and to from the bathroom
C. Recommend for immediate delivery of a commode chair to deal with the situation
D. Try behavior modification to convince the patient to try and use the bedpan until trained
sufficiently to get to and from the bathroom
Showing Page:
5/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
25. You are instructing a sedentary group of senior citizens at a local community center. Exercises that
would be less beneficial to include in this class would be active:
A. Stretching of the pectoral muscle
B. Neck extension
C. Hip flexion
D. Hip extension
26. As a physical therapist, you are managing the rehabilitation of the patient with right hemiplegia
and broca’s aphasia. Communication with the patient has made the rehabilitation process difficult. In
this case, it would be best if;
A. You respond to the patient righting
B. The patient responds to you in writing
C. You phrase oral communication such that the patient only has to respond to you with
simple yes or no answer
D. You use non verbal communication or symbolic gestures as the primary form of
communication with the patient
27. A 23 year old male with an incomplete spinal cord lesion at the T12 level asks you questions of his
potential sexual capabilities, an accurate response to him, would indicate the erectile capability Is;
A. More likely in complete lower motor neuron lesions than in incomplete upper motor
neuron lesions
B. More likely in incomplete lower motor neuron lesions than in incomplete upper motor
neuron lesions
C. Most likely in incomplete upper motor neuron lesions as compared to complete upper and
lower motor neuron lesions or incomplete lower motor neuron lesions
D. Unlikely except in cauda equina lesions
28. A woman in the second trimester of pregnancy frequently complains of low back pain. All of the
following interventions maybe appropriate to help alleviate the pain with the exception of:
A. Deep heating modalities apply once a day to ease muscle spasm
B. Arching the back(cat exercise)done in the hands and knees position to increase flexibility
C. Cold packs applied for 10minutes at a time frequently throughout the day to ease muscle
spasm
D. A sacroiliac support belt to improve posture
29. A supervising therapist should check the capital budget of the physical therapy department in
order to determine if there sufficient funds to
A. Purchase a new computerized isokinetic dynamometer
B. Recommend a 5% salary increase for staff physical therapist
C. Double the towels ordered for patient and physical therapy staff who use the therapeutic
pool
D. Send a therapist to a week-long neurodevelopmental seminar in another state
30. A hospital volunteer is assigned to help out in the physical therapy department under normal
circumstances it would be inappropriate for the volunteer to;
A. Change linen or clean whirlpools following patient treatments
B. Transport the patient to and from the department
C. Help patients transfer from their wheelchairs to the treatment table
D. Schedule the times for department in-service education
Showing Page:
6/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
31. The left pherenic nerve of the patient was accidentally severed during thoracic surgery. The
physical therapist should work on facilitating and strengthening all of the following muscles to provide
substitute function with the exemption of the:
A. Sternocleidomastoid
B. External intercostals
C. Scalenes
D. External obliques
32. As a result of cerebellar lesion, a patients present an in coordination and problems with balance
and posture. To help improve the situation it would be best if the therapeutic program incorporated:
A. Lower extremity splinting to improved stability and isokinetic exercises at moderate to
fast speeds to emphasize reciprocal movement
B. Weight cuffs to increase proprioceptive feedback and use of rhythimic stabilization and
slow reversal-hold technique to facilitate stability
C. Frenkel’s exercise to help with in coordination and PNF activities emphasizing traction of
the proximal joints
D. Perturbed balance using a gymnastic balls and PNF pattern using D1 diagonals which
promote proximal mobility and distal stability
33. A 65 year old male with diabetes recently underwent a transtibial amputation. When instructing
others in wrapping the residual limb to minimized the edema and provide proper shape, it is
important to stress that:
A. Greatest pressure should provide distally
B. Greatest pressure should provide proximally
C. Pressure should be evenly distributed
D. An overlapping, circular, wrinkle free pattern should be used
34. You are performing clinical research in which a specific myofacial technique is applied to patient
with chronic neck pain. A single case study, time series design using A-B-A-B format is to be followed.
A more in-depth follow up study would not be justified if :
A. A equals B
B. A is greater than B
C. B is greater than A
D. B less than A
35. Avascular necrosis would least likely be a major complicating factor in the rehabilitation of aa
patient with:
A.Legg-Calve` Perthes disease
B.A tibial fracture
C.Degenerative joint disease of the cervical spine
D.carpal scaphoid fracture
Showing Page:
7/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
36. An energetic and independent minded 7 year-old woman had stroke a number years ago and
ambulates with the aid of walker. She lives community housing project and has many close friends.
Recently, she fell and fracture her hip and now four months later is having some difficulty ambulating
of action is to:
A. Recommended that the patient be readmitted to a rehabilitation hospital until she can
ambulate safely
B. Have a patient use a wheelchair outside of her apartment
C. Teach her friends to accompany and guard her when she is ambulating outside
D. Implement a home program of balance training and lower extremities strengthening
37. A patient with Osgood-Schlatter disease will experience the most difficulty and pain while:
A. Playing basketball or volleyball
B. Sitting for prolonged period of time
C. Walking down stairs
D. Lifting heavy weights
38. A physician request that you perform hydrocortisone iontophoresis over the left shoulder of the
patient with tendonitis. You discover that the patient has pacemaker. In this case,:
A. Perform the treatment since there is no contraindication as long as nothing is done
directly over the pacemaker
B. Refer the patient to another physical therapist who has greater expertise in using
iontophoresis
C. Begin to examine and evaluate the patient and consult with the physician about alternate
forms of therapy; however, do not perform the iontophoresis treatment
D. Ethically you must refused to administer iontophoresis and have the patient return
immediately to the physician
39. A patient, trying to cope with his disability , is going through a stage of anger. Anger would not be
expressed using the mechanism of :
A. Denial
B. Projection
C. Noncompliance with treatment
D. Displacement
40. While evaluating the gait of the patient with left hemiplegia, you note toe drag during midswing
on the left. The least likely cause of this deviation would be;
A. Inadequate concentric activity of the ankle dorsiflexors
B. Excessive extensor synergy
C. Knee and ankle joint pain
D. Decrease proprioception
41. In patients with cardiovascular disease who receive either nitrates,diuretics, digitalis or calcium
antagonist, the side effects that may commonly occur with administration of any of these medications
are:
A. Hypotension and dizziness
B. Arrhythmia and unstable blood pressure
C. Gastrointestinal upset and extreme fatigue
D. Hypotension and decrease electrolyte
Showing Page:
8/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
42. A 3 year-old child with myelomeningocele has had a ventriculoperitonial shunt put in place .
During physical therapy treatment, the child becomes agitated and irritable, then drowsy and listless.
In this situation, the therapist should:
A. Immediately place firm pressure over the fontanel
B. Administer emergency oxygen
C. Place the child in a head-down position
D. Call for an emergency medical services
43. A therapist wishes to use operant conditioning as part of her treatment to help “shape” the
behavior of children with problems associated with cerebral palsy.
Operant conditioning would not involve:
A. Rewarding the child with a prize for a correct response or attitude
B. Verbally reinforcing correct responses and pointing out and explaining incorrect behaviors
C. Using words of praise or a pat on the back to strengthen desired responses
D. Ignoring or not reacting to incorrect behaviors or attitudes
44. An 83 year old man with peripheral vascular disease and diabetic retinopathy is having someone
difficulty with balance when ambulating in his home. As his home physical therapist, the first priority
you should consider is to:
A. Begin gait training with a cane to ensure safety
B. Ensure that the colors on flat surfaces in the home are the same and that raised surfaces,
such as steps, have a sharp color contrast
C. Begin balance and ambulation practice on any soft or uneven surfaces in the home to help
compensate for a decreased sensory feedback
D. Recommend that night-lights be immediately placed in strategic areas throughout the
house and that they remain lit continuously
45. A 77 year-old female has a compression fracture T12 secondary to serve osteoporosis. The patient
is active and alert though in some pain. To help prevent further risk of compression fractures,
elements of your therapeutic program could include recommending:
A. Active flexion to strengthen abdominals and use of semi-rigid lumbosacral brace
B. Active flexion to strengthen abdominals and use of a dorsal-lumbar corset
C. Active strengthening of back extensors and use of a dorsal-lumbar corset
D. Active strengthening of back extensors and use of lumbosacral corset
46. You are monitoring the blood pressure of a healthy, 27 year-old athlete as she is exercising on a
treadmill. The workload, in terms of speed and incline, is steadily increasing during the exercise
period. You would expect her blood pressure response demonstrate a:
A. Very gradual or blunted rise in systolic pressure and a slight decrease in diastolic pressure
B. Slight drop in systolic pressure and either a slight increase or decrease in diastolic pressure
C. Steady increase in systolic pressure accompanied by a steady increase in diastolic
pressure
D. Steady increase in systolic pressure and either a slight increase in diastolic pressure
Showing Page:
9/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
47. You are evaluating a patient with a temporomandibular disorder. The patient had a history of jaw
clicking on opening and closing of mouth, but noises are now gone. The current major complaint is
inability to open the mouth wide and difficulty performing functional jaw movements such as
chewing and yawning. You suspect that the most likely cause it:
A. Capsular fibrosis
B. TMJ subluxation
C. Chronic TMJ osteoarthritis
D. Disc displacement without reduction
48. When preparing an in-service lecture , to determine the group needs it would be best to:
A. Talk with a representative sample of the group a few days before the lecture
B. Give everyone a pretest on the material about one week before the lecture
C. Ask a representative sample of the group to complete a questionnaire two weeks or more
before the lecture
D. As the entire group too complete a questionnaire two weeks or more before the lecture
49. You have just completed a course on a manual therapy for the temporomandibular joint. Two
days after the course you receive a referral that implies the use of TMJ mobilization . you shoul:
A. Treat the patient using joint mobilization
B. Refer the patient to another therapist skilled in TMJ mobilization
C. Refer the patient back to the physician
D. Treat the patient ; however , do not use joint mobilization
50. You are working with a child with Down Syndrome whose major problem is severe hypotonicity.
In order to help activate the postural muscles, it would be best to try:
A. Slow repetitive rocking movements with the child seated on a large gymnastic ball
B. Prone positioning on a large gymnastic ball with the head tipped down
C. Slow stroking applied over the paravertebral muscles
D. Rythmic vestibular stimulation first using passive and then progressing to active rolling
movements
51. Following CVA, A 75 year-old man is having motor control difficulty and is fearful when
descending stairs. Early in the relearning process, strategy one would not employ is:
A. Mental practice of the task to help decrease fear
B. Use of a more open environment in which to practice the skill
C. Guided movement to help position the involved extremity on the proper step
D. Provision of feedback which focuses on correct aspects of performance
52. A therapist investigates the normative values for isometric force obtained with hand-held
dynamometers.. this type of research can be categorized as:
A. Historical
B. Descriptive
C. Experimental
D. Quasi-experimental using a sample of convenience
Showing Page:
10/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
53. You are to evaluate and treat an 87 year-old patient .it states in the chart that the patient has
hyponatremia. When evaluating this patient, it is probable that you will encounter:
A. Muscle weakness and restlessness
B. Muscle cramping
C. Hypotonia and pain on motion
D. Pitting edema
54. A 72 year-old woman has a clinical diagnosis of osteoporosis with moderate to severe bone loss.
She is sedentary and smokes a pack of cigarettes per day. All of these would be appropriate
treatment recommendations with exception of:
A. Advice to stop smoking immediately
B. Advice to take up 50mg calcium per day
C. Postural exercises to correct kyphosis and forward head
D. Increase weightbearing to include a daily walking program
55. Following a stroke, a patient is being fitted for a limited motion , bilateral upright ankle-foot
orthosis. An appropriate shoe to use with this orthosis is one with a :
A. Bluchear opening
B. Balmoral opening
C. Cushion heel
D. Rocker bottom
56. Early intervention programs are usually required to use a developemental test, which is
standardized and comprehensive. The best choice for a physical therapist to use for motor
development testing would be the:
A. APGAR test
B. Denver Developmental Screening Test (Denver II )
C. Peabody Developmental Motor Scales
D. Brazelton Neonatal Behavioral Assessment Scales
57. A home health physical therapist makes a list of equipment the patient will need to function in a
home environment. For a home bound patient, medicare will not reimburse for a ;
A. Hospital bed
B. Wheelchair
C. Commode
D. Home traction unit
58. A 13 year-old has a structure of right thoracic idiopathic scoliosis. The clinical features you would
expect to find include:
A. A high right shoulder, a prominent right scapula and a left hip that protrudes
B. A high left shoulder, a prominent left scapula and a right hip that protrudes
C. A high right shoulder, a prominent left scapula and a right hip that protrudes
D. A high left shoulder , a prominent right scapula and a let hip that protrudes
Showing Page:
11/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
59. You note in the medical record that a newly admitted patient , with diagnosis of right
cerebrovascular accident, is demonstrating anosognosia. When examining this patient you would
expecting to find :
A. Life side neglect
B. Inability to follow your directions to move a body part even if that part was capable of
moving
C. Inability to recognized familiar objects by touch alone
D. Inability to recognized familiar object visually
60. A 45 year-old male with a long history of cigarette smoking walks in to your private physical
therapy clinic complaining of the right upper thoracic pain with tingling into the fourth and fifth digits
of the right hand . he has not seen his primary care physician in over a year .As a PT. Your
responsibility is to :
A. Provide treatment for excessive scalene and other accessory breathing muscle
hypertrophy secondary to COPD
B. Determine the origin of the dysfunction and refer the patient to his physician if you
suspect a tumor as a possible cause of the symptoms
C. Begin treatment for thoracic outlet syndrome and discuss with the patient the
importance of smoking cessation
D. Provide appropriate treatment for pain and weakness secondary to nerve root
impingement
61. In a assessing ta patient for a wheelchair, the measurement that will have no influence on the
amount of pressure to be placed on the ischial tuberosity is the seat:
A. Depth
B. Height
C. Back height
D. Tilt
62. When using whirlpool at 99
0
-101
0
F iin the care of an indurated ulcer, the treatment will not be of
significant benefit in :
A. Loosening of any necrotic tissue within the wound
B. Softening of wound debris
C. Soaking of a adherent dressings
D. Increasing circulation to the wound borders to facilitate healing
63. Following a skiing accident , a 14 year-old boy is in a skilled nursing facility with a traumatic brain
injury. He is classified as Glasglow Coma 4. Family members visit him on a daily basis. In this situation
it would be best if passive range motion exercises are:
A. Taught family members inn order to for them to participate in the care of the boy
B. Not done since the patient is able to follow motor commands
C. Performed only by the physical therapist or physical therapist assistants to minimized the
possibilities of pathological fractures
D. Taught to all the registered nurses who might care for the boy
Showing Page:
12/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
64. After a gait training a patient with a new below-knee orthosis, you notice redness along patellar
tendon and medial tibial flare. This would indicate:
A. The socket is too small and the residual is not seated properly
B. The socket is too large and pistoning is occurring
C. Improper weight distribution during stance
D. Pressure tolerant weightbearing during stance
65. While evaluating a 2 year-old child with mild cerebral palsy, the therapist is encourage because
the normal developmental milestone for a child of this age have been achieved . this was
demonstrated by the child’s ability to
A. Hop on one foot
B. Stand on tiptoes
C. Ascend stairs reciprocally
D. Begin to self-feed
66. You see a patient in the intensive care unit with multiple trauma and severe traumatic brain injury.
A chest tube is in place and it exits fro the right thorax. The patient is in need of bronchial hygiene .In
this case:
A. Postural drainage can be performed using the Trendelenburg position
B. Percussion and shaking can be done only in the right side lying position
C. Percussion and shaking can be done carefully in the area surrounding the chest tube
D. Postural drainage is permissible; however, percussion and shaking can be done only when
the chest tube is removed
67. To prevent maximal compressive forces being placed on the patella, a therapist should minimize
placing the patient:
A. Prone and flexing the knee to 30 degrees
B. In a sitting position with knee flexed to 90 degrees
C. Supine and flexing both the hip and knee to 110 degrees
D. Prone and flexing the knee to 110 with the hip extended
68. A 3 year-old child with lumbar level myelomeningocele is using a parapodium this device maybe
useful for all of the following except
A. Prevention of musculoskeletal deformity and strengthening bone
B. Enhance of social emotional development and body image
C. Improvement of circulation and bladder function
D. Achievement of a slow, safe reciprocal gait pattern
Showing Page:
13/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
69. Following an exercise session in a phase 3 cardiac rehabilitation program in which some patient
may experience angina pectoris, the therapist employs a gradual and prolonged cool down period
primarily to prevent:
A. Exertional dyspnea
B. Tachycardia
C. Venous pooling
D. Hypertension
70. OSHA guidelines would cover all of the following situations in a hospital environment except for
A. Proper grounding of electrical equipment
B. Vaccination of the staff against Hepatitis B
C. Biohazard disposal
D. Workplace access for handicapped employees
71. As a result of diminished movement associated with Parkinson’s Disease, A physical therapist
might employ rhythmic initiation primarily to help improve:
A. Trunk stability and proximal tone
B. Trunk rotation
C. Upper extremity function
D. Active and passive range of motion
72. You wish to mobilize a patient’s shoulder using an inferior glide technique. It would be best to use
this technique be propositioning the patient’s arm in :
A. 95 degrees of abduction with lateral rotation
B. 125 degrees of abduction and internal rotation
C. 55 degrees of abduction and neutral position
D. 95 degrees of shoulder flexion and neutral position
73. You are evaluating a 48 year-old tennis player with lower extremity problem. You would use
Thompson’s test to assess for :
A. Anterolateral rotational instability of the knee
B. Iliopsoas tightness
C. Rectus femoris tightness
D. Achilles tendon rupture
74. You are treating a terminally ill patient with AIDS at home. Your major psychological focus or
consideration when managing this patient would be to:
A. Discontinue treatment of the patient if the patient/therapist relationship becomes overly
dependent
B. Reassure the patient and address any feeling of loneliness, abandonment or isolation that
the patient expresses to you
C. Keep the friends and relatives of the patient up to date on the patient’s state of mind
D. Discontinue any activities that may cause the patient discomfort in order to keep anxiety
levels low
Showing Page:
14/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
75. A patient with a transverse spinal cord injury has total lack of hip flexion, abduction and knee
extension . this functional picture is consistent with a designation of a complete spinal cord lesion at
the level of
A. T12/L1
B. L2/L3
C. L3/L4
D. L4/L5
76. If TENS is used to help control pain following caesarean section , it would be best to place the
electrodes :
A. Over the lumbar paravertebral muscles
B. Over the sacrum
C. At the acupuncture point just distal to the focus of the pain
D. Over the lateral aspects of incision
77. You are treating a outpatient for a low back pain which radiates down the posterior left lower
extremity. After one month of treatment, the frustrated patient complains to you that the pain is
getting much worse . you should respond to the patient by:
A. Changing overall treatment approach and adding the use of TENS to help with pain
management
B. Increasing the frequency of treatment to five times per week as opposed to three times
per week
C. Stopping all physical therapy treatment and consulting with the patient’s physician
D. Continuing the treatment for another two weeks and then reassess the situation
78. A therapist should know whether joint mobilization is an effective treatment tool in reducing joint
pain in patients with degenerative joint disease. In designing a clinic research study, joint mobilization
is the;
A. Control variable
B. Intervening variable
C. Independent variable
D. Dependent variable
79. A resting pulse rate of 40-60 beats per minute could be considered normal in all but:
A. Marathon runners
B. Patients taking digitalis
C. Elderly individuals with arteriosclerotic heart disease
D. Children under five years of age
Showing Page:
15/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
80. As a result of a gait analysis, a therapist has determined that the patient ambulates with excessive
foot pronation. This deviation would not occurs as a result of:
A. Compensated forefoot varus
B. Internal tibial rotation
C. A weak tibialis anterior
D. Excessive ankle dorsiflexion
81. The parents of an eight year-old child with Down Syndrome ask your device about appropriate
recreational activities for their son. All of the following would be reasonable to recommend with the
exception of
A. Mountain biking on fairly level trails
B. Non-contact martial arts
C. Gymnastics including tumbling
D. Kayaking or canoeing
82. Following surgery for multiple trauma, a patient is placed on Percodan to help manage pain. In
your treatment of this patient, it would be best if you:
A. Schedule the patient before the Percodan is administered
B. Schedule the patient when the Percodan reaches its peak effect
C. Modify the treatment depending upon the analgesic effect of the Percodan
D. Schedule the patient only during the withdrawal phase from Percodan
83. Following a serious trauma, patient is casted as a result of multiple bilateral wrist and hand
fractures. It would be best if the physical therapy intervention begins
A. As early as possible to maintain or regain strength and range of motion in nonimmobilized
joints of the upper extremities
B. As soon as the casts are removed to regain strength of the wrists and hands
C. About two weeks after the cast are removed so as not to damage vulnerable soft tissue
D. After six weeks of immobilization to ensure that bone healing is almost complete
84. A 12 year-old boy with advanced Duchenne muscular dystrophy is being seen by a physical
therapist as a result of a chief complaint of shortness of breath while in his wheelchair. He is limited
to 45 minutes in the wheelchair. To improved this patent’s ventilatory ability and increase wheelchair
time, the therapist should primarily consider
A. Proper bed positioning to improved ventilation/ perfusion abnormalities prior to
wheelchair use
B. Secretion removal techniques since mucous plugging is causing the shortness of breath
C. Assisted coughing while in the wheelchair to remove secretions that are resulting
shortness of breath
D. Provision of a solid wheelchair seat and appropriate postural modifications, while sitting,
to allow for the best ventilation possible.
Showing Page:
16/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
85. Your patient with flaccid hemiplegia exhibits pain in the shoulder region secondary to
glenohumeral subluxation. Using electrical stimulation as orthotic substitution, it would be best to
place the electrodes over the:
A. Supraspinatus and upper trapezius
B. Supraspinatus and posterior deltoid
C. Anterior and posterior deltoid
D. Anterior, middle and posterior
86. You are treating an 87 year-old woman at beside following hospitalization for a femoral fracture .
after three days as an inpatient she has developed pneumonia. You should be alert to the fact that
typical early symptom of pneumonia in the elderly which often is not seen in a younger population
would include:
A. High fever
B. More productive cough
C. Altered mental state and confusion
D. Greater elevation of the white blood cell count
87. After applying a hot pack to a patient you observe hyperemia in the treatment area after a few
minutes . As the therapist you should:
A. Remove the hot pack immediately and assess for a burn
B. Keep the hot pack in place as this is indicative of heat dissipation secondary to
vasodilation
C. Elevate the part to minimize edema formation
D. Remove the heart pack immediately as the patient is having a potentially dangerous
histamine reaction
88. A patient has osteophyte formation affecting the atlanto-axial joint with resultant cervical nerve
root irritation. If the physical therapist elects to use gentle static manual traction to help deal with
this problem, it would be best if the neck was positioned in:
A. 10-15 degrees of hyperextension
B. Neutral or 0 degrees of flexion
C. 20 degrees of flexion
D. 30 degrees of flexion
89. A patient with restrictive lung disease secondary to circumferential thoracic burns demonstrates
decrease ability to expand the lower rib cage and push the abdominal wall anteriorly. In this case, the
therapist should consider the use of facilitation techniques to enhance the function of the:
A. Rectus abdominis
B. Anterior scalenes
C. Internal intercostals
Showing Page:
17/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
D. Diaphragm
90. Following a double blind study to determine the effectiveness of a new arthritis medication, the
data analyzed should clearly consider the effects of:
A. Epidemiology
B. The measure of central tendency
C. The null hypothesis
D. The placebo
91. A realistic functional outcome for a patient with a complete lesion at the C8 neurological level is
independence in:
A. Transfer using a sliding board
B. Using a manual wheelchair with rim projections
C. All self-care and personal hygiene
D. Driving an automobile without hand controls
92. An institution or organization would not be in compliance with the Americans with Disabilities Act
of 1990 if:
A. An elevator was not installed to allow a non ambulatory employee access to the upper
floors of a publishing company
B. An employee with multiple sclerosis could not be accommodated in a small business with
a payroll of 8 people
C. A blind patrol was denied access to a night club for “safety reason”
D. A handicapped accessible restaurant did not provide assistance for a disable patron to get
from his car to the restaurant entrance
93. In order to teach mobility skills to a patient with Alzheimer’s disease, all of the following would be
appropriate except for
A. Minimizing use of multistep commands
B. Redirecting the patient to another task of the patient becomes frustrated from lack of
success
C. Constant varying and use of innovative treatment approaches to keep the patient
motivated
D. Use of a quite room with low lighting levels if the patient becomes agitated during a
treatment session
94. A patient has limited motion in supination and calcaneal inversion at the subtalar joint. Using
manual techniques, the accessory motiaon of calcaneus that needs to be emphasized in order to
increase the motions that are limited would be:
A. Anterior glide
B. Posterior glide
C. Medial glide
Showing Page:
18/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
D. Lateral glide
95. A patient has a complete spinal cord lesion at the C5 level. It is important for the patient to
generate a functional cough in order to avoid potential respiratory problems. In this case, effective
coughing:
A. Should be facilitated by use of phrenic nerve
B. Should be facilitated by use of glossopharyngeal breathing
C. Can be elicited with manual abdominal pressure provided with the assistance of a
caregiver
D. Can be elicited with manual abdominal pressure provided independently by the patient
96. A patient with a crush injury to the foot developed reflex sympathetic dystrophy. Now, two
months into the RSD , the clinical presentation you would expect is:
A. Edema and osteoporosis with decrease sweating and nail growth
B. A cool, dry extremity with the beginning of ankylosis
C. Causalgia with vasomotor reflex spasm resulting in warm, dry skin with increase nail
growth
D. Pain on motion with trophic skin changes and osteoporosis
97. Following traumatic brain injury, a child is in coma(Glasgow Coma Scale, level 7)and is exhibiting
rigidity. The physical therapy plan of care might include all of the following except
A. Teaching all caregivers proper positioning for the child
B. Serial casting
C. Passive range of motion
D. Goal directed movements
98. During weightbearing, a soft tissue contracture resulting in supination of the forefoot will be
compensated for by:
A. Pronation of the forefoot
B. Pronation of the rearfoot
C. Supination of the forefoot
D. Pronation of the forefoot and rearfoot
99. During a cardiac rehabilitation exercise session involving patients who experienced myocardial
infarction 4-6 weeks ago, the most significant abnormal response requiring the immediate attention
of the physical therapist is a sharp:
A. Decrease in systolic blood pressure
B. Decrease in diastolic blood pressure
C. Increase in diastolic blood pressure
D. Increase inn heart rate
100. A patient with paraplegia at the T8 level sustained his injury four years ago. He is seen by the
physical therapist at a routine outpatient clinic visit. The patient has recently purchased a new high-
density foam wheelchair cushion. The skin over the ischial tuberosity and sacral region is in perfect
shape. The patient asks about the need for pressure relief in the wheelchair considering the new
cushion. The therapist should advice the patient to:
A. Discontinue pressure relief as long as visual inspection reveals no skin breakdown
B. Do a push-up in the chair at least once every 15-20 minutes
C. Do a push-up in the chair at least once every 30-45 minutes
Showing Page:
19/19
UNIVERSIDAD DE MANILA
Bachelor of Science in Physical Therapy
D. Perform pressure relief once an hour since weight distribution is greatly improved
KEY ANSWER
1. C 26. C 51. B 76. D
2. D 27. C 52. C 77. B
3. A 28. A 53. B 78. C
4. D 29. A 54. B 79. D
5. C 30. B 55. A 80. D
6. B 31. D 56. C 81. C
7. C 32. B 57. D 82. B
8. C 33. A 58. A 83. A
9. B 34. A 59. A 84. D
10. C 35. D 60. C 85. B
11. C 36. C 61. C 86. C
12. D 37. A 62. D 87. C
13 B 38. C 63. A 88. B
14. C 39 . A 64. D 89. D
15. C 40. C 65. C 90. D
16. D 41. A 66. C 91. C
17. B 42. D 67. D 92. C
18. C 43. B 68. D 93. C
19. C 44. D 69. C 94. D
20. D 45. C 70. D 95. C
21. B 46. D 71. B 96.C
22. D 47. D 72. C 97.D
23. A 48. D 73. D 98.B
24. C 49. D 74. B 99. A
25. C 50. A 75. A 100.B

Unformatted Attachment Preview

UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 1. While administering a phonophoresis treatment to a patient with subdeltoid bursitis, the patient informs you that she is HIV positive. This patients information was not part of the patient’s record. It would best to A. Discontinue the treatment since phonophoresis maybe harmful in this case B. Discuss this patient the next staff meeting C. Continue treating the patient as usual D. Refer this patient back to orthopedic physician who is apparently unaware of her HIV status 2. The results of isokinetic dynamometry indicate that a patient can generate a peak torque of 120 with right quadriceps muscle and only 80 with her right hamstring musculature. The situation indicates that: A. Quadriceps torque generation is excessive B. Hamstring torque generation is insufficient C. Both quadriceps and hamstring torque generation is excessive D. Torque generation is proportionally correct 3. When using ultrasound in treating chronic bursitis of the hip, the most benefit might occur if the ultrasound frequency and dosage were: A. 1 MHz and 1.5 watts/cm2 B. 1 MHz and 0.5 watts/cm2 C. 3 MHz and 1.5 watts/cm2 D. 3 MHz and 0.5 watts/cm2 4. A physical therapist, who is HIV+ is assigned to change the dressing of the patient with stage III decubitus ulcers over the sacrum and ischial tuberosities. In this case, the therapist: A. Should perform the procedure with gloves B. Should perform the procedure but double gloves C. Should the procedure, but double glove and a mask D. Should not perform the dressing change 5. When performing underwater ultrasound, the most important safety factor is that the: A. Part being treated is not immerse in a metal tank B. Transducer head keeps moving C. Ultrasound apparatus is connected to a ground fault interruption circuit D. Piezoelectric crystal is not cracked 6. When recommending a wheelchair for a patient with lesion at T11 resulting in paraplegia, the modification least needed by a patient with this disability would be: A. Swing away foot rest B. High seat back C. Pneumatic tires D. Caster locks UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 7. A 16 year old male limps into your outpatient sports physical therapy department claiming to have twisted his ankle during a basketball game. Inn this case it would be best to A. Evaluate, but not treat the patient without permission B. Evaluate and treat the ankle if practice without referral is permitted C. Tell the athlete you need written permission from his parents to evaluate and treat the problem providing practice without referral is permitted D. Get permission via telephone from patient’s primary care physician to evaluate and treat the problem 8. In a patient with severe bronchiectasis, your initial evaluation of the patient should stress A. Review of pulmonary function test, notation of chest wall deformities, assessment of cough and of any limitations in performing self-care B. Review of chest x-ray and of arterial blood gas results,assessment of diaphragmatic breathing and lateral costal expansion and a quick screen of of muscle strength C. Assessment of the color,consistency and amount of sputum, assessment of cough sand auscultation of the lungs 9. A patient with diabetes has developed atherosclerosis of the lower extremities. For this condition, a home program of care might consist of all of the following elements except A. A controlled walking regiment aimed at enhancing circulation B. Support stockings to decrease edema C. Reflex heating to improve circulation D. Daily foot inspection and use of clean white socks 10. While figure skating a 13 year old girl with a long history of asthma occasionally experiences dyspnea, wheezing and anxiety. As per physical therapist, you recommend that during this periods of distress it would be best is she stops skating and concentrate on A. Taking slow shallow breaths while seated in a “lean forward” position B. Performing relaxation exercises C. Control her breathing rate by inhaling evenly and exhaling slowly for a long time D. Slowing her breathing rate with long inhalations and exhaling slowly with short breaths 11. While treating a patient with an infrared lamp you change a lamp position from 30 inches to 15 inches above the body part being treated. At this new distance the patient will receive A. Twice as much radiant energy B. Half as much radiant energy C. Four times as much radiant energy D. No change in radiant energy since the lamp’s wattage remains the same 12. A patient with chronic asthma has been admitted to the hospital for an acute exacerbation of the disorder. The most important thing for the physical therapist to check when seeing this patient for the first time is A. Current medications the patient is taking B. Previous of the disease relative to the patient’s currently status C. Interpretation of the most recent chest x-ray D. Pulmonary function test result UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 13. You have assessed the deep tendon reflex of the patient recently diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis. The results are 2+ on left and 3+ on right. Your interpretation is that the reflexes are A. Diminished on the left normal on the right B. Normal on the left and exaggerated on right C. Exaggerated but within normal limits on both sides D. Exaggerated on both sides 14. A five foot tall 37 years old word processing technician complains of lumbar discomfort after a full day at her computer work station. To help the situation, you could recommend that she try all of the following except A. Use of a lumbar roll B. Use of an elevated foot rest C. Moving her chair further away from the keyboard and screen D. Taking frequent short works during the day 15. A four year old girl is seen in your clinic following a grade 1 sprain of her calcaneofibular ligament. She has a history of recurrent ankle sprains. Physical therapy management in this situation should stress A. A comprehensive program of proprioceptive balance activities B. Intense heel cord stretching C. Use of plastic spiral ankle foot orthosis D. Intensive strengthening of pretibial musculature 16. A patient with Parkinson’s disease is in a skilled nursing facility and has been seen regularly by a physical therapist. The patient has been taking levodopa three times a day for several years to help control rigidity and bradykinesia. Lately, the therapist has noticed the patient exhibiting dyskinesia during the usual treatment sessions. Inn this case, the therapist should: A. Move the treatment time closer to the time the patient takes the initial levodopa dose for the day B. Move the treatment time to the afternoon following the administration of the second levodopa dose for that day C. Consult with the nursing service about the deterioration of the patient’s condition D. Talk with the patient’s physician out the need for a possible change in levodopa dosage 17. In the neonate, the most serious developmental problem with result from lack of the A. Optical righting response B. Rooting response C. Moro reaction D. Asymmetrical tonic neck reflex 18. You treating a child spastic hemiplegia, he is supine on the mat table and you have place two pillows under his neck for comfort. He is having difficulty actively flexing his involved hip which is most likely a result of the influence of the: A. Asymmetrical and symmetrical tonic neck reflex B. Symmetrical tonic neck reflex and cross extension reflex C. Symmetrical tonic neck reflex and tonic labyrinthine neck reflex D. Asymmetrical tonic neck reflex and protective extension reflex UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 19. The most important stimulus which will result in an increase ventilating is: A. Diminished arterial PO2 B. Diminished arterial PCO2 C. Increase arterial PCO2 D. The Hearing-Breuer reflex 20. To exercise the middle deltoid during a home health visit, you apply a cuff weight to the wrist and instruct the patient in glenohumeral abduction, since the patient is unable to complete the exercise, you move the weight to the elbow. This change position may allow the patient to complete the motion because it: A. Reduces the force arm, thereby increasing the mechanical advantage of the lever B. Reduces the resistance arm, thereby decreasing the mechanical advantage of the lever C. Reduces the force arm, thereby decreasing the mechanical advantage of the lever D. Reduces the resistance arm, thereby increasing the mechanical advantage of the lever 21. On the first day following a cesarian delivery, the physical therapist’s primary treatment responsibilities would consist of teaching the new mother A. Gentle partial sit ups and pelvic tilting B. Breathing, coughing and pelvic floor exercises C. Assisted ambulation D. Active calf and ankle exercises to prevent venous stasis 22. A patient using ankle foot orthosis demonstrates excessive stride width during stance phase, to try and correct the problem, an appropriate strategy would be to: A. Correct the foot outset B. Correct the foot inset C. Lower the height of the medial upright D. Active calf and ankle exercises to prevent venous stasis 23. Your are treating a patient with patellofemoral pain. To strengthen the quadriceps muscle on the involved side while minimizing joint reaction forces, it would be best to have the patient perform: A. Open chain strengthening from 90-60 degrees and close chain from 0-30 degrees B. Open chain strengthening from 30-0 degrees and close chain from 60-90 degrees C. Quad sets at 0 degrees and open chain strengthening from 30-0 degrees D. Quad sets at 0 degrees and open chain strengthening from 60-90 degrees 24. A physical therapist is treating an 80 year old female at home. The patient is in the very early stage of amyotrophic lateral sclerosis. The patient lacks endurance to independently ambulate to and from the bathroom; however, she refuses to use bed pan. This has cause added difficulties and stress for family members caring for her at home in this situation, the therapist should A. Begin immediate ambulation endurance training with distance to and from the bathroom as the primary goal B. Recommend that the patient be transferred to a skilled nursing facility until she has sufficient endurance to get and to from the bathroom C. Recommend for immediate delivery of a commode chair to deal with the situation D. Try behavior modification to convince the patient to try and use the bedpan until trained sufficiently to get to and from the bathroom UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 25. You are instructing a sedentary group of senior citizens at a local community center. Exercises that would be less beneficial to include in this class would be active: A. Stretching of the pectoral muscle B. Neck extension C. Hip flexion D. Hip extension 26. As a physical therapist, you are managing the rehabilitation of the patient with right hemiplegia and broca’s aphasia. Communication with the patient has made the rehabilitation process difficult. In this case, it would be best if; A. You respond to the patient righting B. The patient responds to you in writing C. You phrase oral communication such that the patient only has to respond to you with simple yes or no answer D. You use non verbal communication or symbolic gestures as the primary form of communication with the patient 27. A 23 year old male with an incomplete spinal cord lesion at the T12 level asks you questions of his potential sexual capabilities, an accurate response to him, would indicate the erectile capability Is; A. More likely in complete lower motor neuron lesions than in incomplete upper motor neuron lesions B. More likely in incomplete lower motor neuron lesions than in incomplete upper motor neuron lesions C. Most likely in incomplete upper motor neuron lesions as compared to complete upper and lower motor neuron lesions or incomplete lower motor neuron lesions D. Unlikely except in cauda equina lesions 28. A woman in the second trimester of pregnancy frequently complains of low back pain. All of the following interventions maybe appropriate to help alleviate the pain with the exception of: A. Deep heating modalities apply once a day to ease muscle spasm B. Arching the back(cat exercise)done in the hands and knees position to increase flexibility C. Cold packs applied for 10minutes at a time frequently throughout the day to ease muscle spasm D. A sacroiliac support belt to improve posture 29. A supervising therapist should check the capital budget of the physical therapy department in order to determine if there sufficient funds to A. Purchase a new computerized isokinetic dynamometer B. Recommend a 5% salary increase for staff physical therapist C. Double the towels ordered for patient and physical therapy staff who use the therapeutic pool D. Send a therapist to a week-long neurodevelopmental seminar in another state 30. A hospital volunteer is assigned to help out in the physical therapy department under normal circumstances it would be inappropriate for the volunteer to; A. Change linen or clean whirlpools following patient treatments B. Transport the patient to and from the department C. Help patients transfer from their wheelchairs to the treatment table D. Schedule the times for department in-service education UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 31. The left pherenic nerve of the patient was accidentally severed during thoracic surgery. The physical therapist should work on facilitating and strengthening all of the following muscles to provide substitute function with the exemption of the: A. Sternocleidomastoid B. External intercostals C. Scalenes D. External obliques 32. As a result of cerebellar lesion, a patients present an in coordination and problems with balance and posture. To help improve the situation it would be best if the therapeutic program incorporated: A. Lower extremity splinting to improved stability and isokinetic exercises at moderate to fast speeds to emphasize reciprocal movement B. Weight cuffs to increase proprioceptive feedback and use of rhythimic stabilization and slow reversal-hold technique to facilitate stability C. Frenkel’s exercise to help with in coordination and PNF activities emphasizing traction of the proximal joints D. Perturbed balance using a gymnastic balls and PNF pattern using D1 diagonals which promote proximal mobility and distal stability 33. A 65 year old male with diabetes recently underwent a transtibial amputation. When instructing others in wrapping the residual limb to minimized the edema and provide proper shape, it is important to stress that: A. Greatest pressure should provide distally B. Greatest pressure should provide proximally C. Pressure should be evenly distributed D. An overlapping, circular, wrinkle free pattern should be used 34. You are performing clinical research in which a specific myofacial technique is applied to patient with chronic neck pain. A single case study, time series design using A-B-A-B format is to be followed. A more in-depth follow up study would not be justified if : A. A equals B B. A is greater than B C. B is greater than A D. B less than A 35. Avascular necrosis would least likely be a major complicating factor in the rehabilitation of aa patient with: A.Legg-Calve` Perthes disease B.A tibial fracture C.Degenerative joint disease of the cervical spine D.carpal scaphoid fracture UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 36. An energetic and independent minded 7 year-old woman had stroke a number years ago and ambulates with the aid of walker. She lives community housing project and has many close friends. Recently, she fell and fracture her hip and now four months later is having some difficulty ambulating of action is to: A. Recommended that the patient be readmitted to a rehabilitation hospital until she can ambulate safely B. Have a patient use a wheelchair outside of her apartment C. Teach her friends to accompany and guard her when she is ambulating outside D. Implement a home program of balance training and lower extremities strengthening 37. A patient with Osgood-Schlatter disease will experience the most difficulty and pain while: A. Playing basketball or volleyball B. Sitting for prolonged period of time C. Walking down stairs D. Lifting heavy weights 38. A physician request that you perform hydrocortisone iontophoresis over the left shoulder of the patient with tendonitis. You discover that the patient has pacemaker. In this case,: A. Perform the treatment since there is no contraindication as long as nothing is done directly over the pacemaker B. Refer the patient to another physical therapist who has greater expertise in using iontophoresis C. Begin to examine and evaluate the patient and consult with the physician about alternate forms of therapy; however, do not perform the iontophoresis treatment D. Ethically you must refused to administer iontophoresis and have the patient return immediately to the physician 39. A patient, trying to cope with his disability , is going through a stage of anger. Anger would not be expressed using the mechanism of : A. Denial B. Projection C. Noncompliance with treatment D. Displacement 40. While evaluating the gait of the patient with left hemiplegia, you note toe drag during midswing on the left. The least likely cause of this deviation would be; A. Inadequate concentric activity of the ankle dorsiflexors B. Excessive extensor synergy C. Knee and ankle joint pain D. Decrease proprioception 41. In patients with cardiovascular disease who receive either nitrates,diuretics, digitalis or calcium antagonist, the side effects that may commonly occur with administration of any of these medications are: A. Hypotension and dizziness B. Arrhythmia and unstable blood pressure C. Gastrointestinal upset and extreme fatigue D. Hypotension and decrease electrolyte UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 42. A 3 year-old child with myelomeningocele has had a ventriculoperitonial shunt put in place . During physical therapy treatment, the child becomes agitated and irritable, then drowsy and listless. In this situation, the therapist should: A. Immediately place firm pressure over the fontanel B. Administer emergency oxygen C. Place the child in a head-down position D. Call for an emergency medical services 43. A therapist wishes to use operant conditioning as part of her treatment to help “shape” the behavior of children with problems associated with cerebral palsy. Operant conditioning would not involve: A. Rewarding the child with a prize for a correct response or attitude B. Verbally reinforcing correct responses and pointing out and explaining incorrect behaviors C. Using words of praise or a pat on the back to strengthen desired responses D. Ignoring or not reacting to incorrect behaviors or attitudes 44. An 83 year old man with peripheral vascular disease and diabetic retinopathy is having someone difficulty with balance when ambulating in his home. As his home physical therapist, the first priority you should consider is to: A. Begin gait training with a cane to ensure safety B. Ensure that the colors on flat surfaces in the home are the same and that raised surfaces, such as steps, have a sharp color contrast C. Begin balance and ambulation practice on any soft or uneven surfaces in the home to help compensate for a decreased sensory feedback D. Recommend that night-lights be immediately placed in strategic areas throughout the house and that they remain lit continuously 45. A 77 year-old female has a compression fracture T12 secondary to serve osteoporosis. The patient is active and alert though in some pain. To help prevent further risk of compression fractures, elements of your therapeutic program could include recommending: A. Active flexion to strengthen abdominals and use of semi-rigid lumbosacral brace B. Active flexion to strengthen abdominals and use of a dorsal-lumbar corset C. Active strengthening of back extensors and use of a dorsal-lumbar corset D. Active strengthening of back extensors and use of lumbosacral corset 46. You are monitoring the blood pressure of a healthy, 27 year-old athlete as she is exercising on a treadmill. The workload, in terms of speed and incline, is steadily increasing during the exercise period. You would expect her blood pressure response demonstrate a: A. Very gradual or blunted rise in systolic pressure and a slight decrease in diastolic pressure B. Slight drop in systolic pressure and either a slight increase or decrease in diastolic pressure C. Steady increase in systolic pressure accompanied by a steady increase in diastolic pressure D. Steady increase in systolic pressure and either a slight increase in diastolic pressure UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 47. You are evaluating a patient with a temporomandibular disorder. The patient had a history of jaw clicking on opening and closing of mouth, but noises are now gone. The current major complaint is inability to open the mouth wide and difficulty performing functional jaw movements such as chewing and yawning. You suspect that the most likely cause it: A. Capsular fibrosis B. TMJ subluxation C. Chronic TMJ osteoarthritis D. Disc displacement without reduction 48. When preparing an in-service lecture , to determine the group needs it would be best to: A. Talk with a representative sample of the group a few days before the lecture B. Give everyone a pretest on the material about one week before the lecture C. Ask a representative sample of the group to complete a questionnaire two weeks or more before the lecture D. As the entire group too complete a questionnaire two weeks or more before the lecture 49. You have just completed a course on a manual therapy for the temporomandibular joint. Two days after the course you receive a referral that implies the use of TMJ mobilization . you shoul: A. Treat the patient using joint mobilization B. Refer the patient to another therapist skilled in TMJ mobilization C. Refer the patient back to the physician D. Treat the patient ; however , do not use joint mobilization 50. You are working with a child with Down Syndrome whose major problem is severe hypotonicity. In order to help activate the postural muscles, it would be best to try: A. Slow repetitive rocking movements with the child seated on a large gymnastic ball B. Prone positioning on a large gymnastic ball with the head tipped down C. Slow stroking applied over the paravertebral muscles D. Rythmic vestibular stimulation first using passive and then progressing to active rolling movements 51. Following CVA, A 75 year-old man is having motor control difficulty and is fearful when descending stairs. Early in the relearning process, strategy one would not employ is: A. Mental practice of the task to help decrease fear B. Use of a more open environment in which to practice the skill C. Guided movement to help position the involved extremity on the proper step D. Provision of feedback which focuses on correct aspects of performance 52. A therapist investigates the normative values for isometric force obtained with hand-held dynamometers.. this type of research can be categorized as: A. Historical B. Descriptive C. Experimental D. Quasi-experimental using a sample of convenience UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 53. You are to evaluate and treat an 87 year-old patient .it states in the chart that the patient has hyponatremia. When evaluating this patient, it is probable that you will encounter: A. Muscle weakness and restlessness B. Muscle cramping C. Hypotonia and pain on motion D. Pitting edema 54. A 72 year-old woman has a clinical diagnosis of osteoporosis with moderate to severe bone loss. She is sedentary and smokes a pack of cigarettes per day. All of these would be appropriate treatment recommendations with exception of: A. Advice to stop smoking immediately B. Advice to take up 50mg calcium per day C. Postural exercises to correct kyphosis and forward head D. Increase weightbearing to include a daily walking program 55. Following a stroke, a patient is being fitted for a limited motion , bilateral upright ankle-foot orthosis. An appropriate shoe to use with this orthosis is one with a : A. Bluchear opening B. Balmoral opening C. Cushion heel D. Rocker bottom 56. Early intervention programs are usually required to use a developemental test, which is standardized and comprehensive. The best choice for a physical therapist to use for motor development testing would be the: A. APGAR test B. Denver Developmental Screening Test (Denver II ) C. Peabody Developmental Motor Scales D. Brazelton Neonatal Behavioral Assessment Scales 57. A home health physical therapist makes a list of equipment the patient will need to function in a home environment. For a home bound patient, medicare will not reimburse for a ; A. Hospital bed B. Wheelchair C. Commode D. Home traction unit 58. A 13 year-old has a structure of right thoracic idiopathic scoliosis. The clinical features you would expect to find include: A. A high right shoulder, a prominent right scapula and a left hip that protrudes B. A high left shoulder, a prominent left scapula and a right hip that protrudes C. A high right shoulder, a prominent left scapula and a right hip that protrudes D. A high left shoulder , a prominent right scapula and a let hip that protrudes UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 59. You note in the medical record that a newly admitted patient , with diagnosis of right cerebrovascular accident, is demonstrating anosognosia. When examining this patient you would expecting to find : A. Life side neglect B. Inability to follow your directions to move a body part even if that part was capable of moving C. Inability to recognized familiar objects by touch alone D. Inability to recognized familiar object visually 60. A 45 year-old male with a long history of cigarette smoking walks in to your private physical therapy clinic complaining of the right upper thoracic pain with tingling into the fourth and fifth digits of the right hand . he has not seen his primary care physician in over a year .As a PT. Your responsibility is to : A. Provide treatment for excessive scalene and other accessory breathing muscle hypertrophy secondary to COPD B. Determine the origin of the dysfunction and refer the patient to his physician if you suspect a tumor as a possible cause of the symptoms C. Begin treatment for thoracic outlet syndrome and discuss with the patient the importance of smoking cessation D. Provide appropriate treatment for pain and weakness secondary to nerve root impingement 61. In a assessing ta patient for a wheelchair, the measurement that will have no influence on the amount of pressure to be placed on the ischial tuberosity is the seat: A. Depth B. Height C. Back height D. Tilt 62. When using whirlpool at 990-1010F iin the care of an indurated ulcer, the treatment will not be of significant benefit in : A. Loosening of any necrotic tissue within the wound B. Softening of wound debris C. Soaking of a adherent dressings D. Increasing circulation to the wound borders to facilitate healing 63. Following a skiing accident , a 14 year-old boy is in a skilled nursing facility with a traumatic brain injury. He is classified as Glasglow Coma 4. Family members visit him on a daily basis. In this situation it would be best if passive range motion exercises are: A. Taught family members inn order to for them to participate in the care of the boy B. Not done since the patient is able to follow motor commands C. Performed only by the physical therapist or physical therapist assistants to minimized the possibilities of pathological fractures D. Taught to all the registered nurses who might care for the boy UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 64. After a gait training a patient with a new below-knee orthosis, you notice redness along patellar tendon and medial tibial flare. This would indicate: A. The socket is too small and the residual is not seated properly B. The socket is too large and pistoning is occurring C. Improper weight distribution during stance D. Pressure tolerant weightbearing during stance 65. While evaluating a 2 year-old child with mild cerebral palsy, the therapist is encourage because the normal developmental milestone for a child of this age have been achieved . this was demonstrated by the child’s ability to A. Hop on one foot B. Stand on tiptoes C. Ascend stairs reciprocally D. Begin to self-feed 66. You see a patient in the intensive care unit with multiple trauma and severe traumatic brain injury. A chest tube is in place and it exits fro the right thorax. The patient is in need of bronchial hygiene .In this case: A. Postural drainage can be performed using the Trendelenburg position B. Percussion and shaking can be done only in the right side lying position C. Percussion and shaking can be done carefully in the area surrounding the chest tube D. Postural drainage is permissible; however, percussion and shaking can be done only when the chest tube is removed 67. To prevent maximal compressive forces being placed on the patella, a therapist should minimize placing the patient: A. Prone and flexing the knee to 30 degrees B. In a sitting position with knee flexed to 90 degrees C. Supine and flexing both the hip and knee to 110 degrees D. Prone and flexing the knee to 110 with the hip extended 68. A 3 year-old child with lumbar level myelomeningocele is using a parapodium this device maybe useful for all of the following except A. Prevention of musculoskeletal deformity and strengthening bone B. Enhance of social emotional development and body image C. Improvement of circulation and bladder function D. Achievement of a slow, safe reciprocal gait pattern UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 69. Following an exercise session in a phase 3 cardiac rehabilitation program in which some patient may experience angina pectoris, the therapist employs a gradual and prolonged cool down period primarily to prevent: A. Exertional dyspnea B. Tachycardia C. Venous pooling D. Hypertension 70. OSHA guidelines would cover all of the following situations in a hospital environment except for A. Proper grounding of electrical equipment B. Vaccination of the staff against Hepatitis B C. Biohazard disposal D. Workplace access for handicapped employees 71. As a result of diminished movement associated with Parkinson’s Disease, A physical therapist might employ rhythmic initiation primarily to help improve: A. Trunk stability and proximal tone B. Trunk rotation C. Upper extremity function D. Active and passive range of motion 72. You wish to mobilize a patient’s shoulder using an inferior glide technique. It would be best to use this technique be propositioning the patient’s arm in : A. 95 degrees of abduction with lateral rotation B. 125 degrees of abduction and internal rotation C. 55 degrees of abduction and neutral position D. 95 degrees of shoulder flexion and neutral position 73. You are evaluating a 48 year-old tennis player with lower extremity problem. You would use Thompson’s test to assess for : A. Anterolateral rotational instability of the knee B. Iliopsoas tightness C. Rectus femoris tightness D. Achilles tendon rupture 74. You are treating a terminally ill patient with AIDS at home. Your major psychological focus or consideration when managing this patient would be to: A. Discontinue treatment of the patient if the patient/therapist relationship becomes overly dependent B. Reassure the patient and address any feeling of loneliness, abandonment or isolation that the patient expresses to you C. Keep the friends and relatives of the patient up to date on the patient’s state of mind D. Discontinue any activities that may cause the patient discomfort in order to keep anxiety levels low UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 75. A patient with a transverse spinal cord injury has total lack of hip flexion, abduction and knee extension . this functional picture is consistent with a designation of a complete spinal cord lesion at the level of A. T12/L1 B. L2/L3 C. L3/L4 D. L4/L5 76. If TENS is used to help control pain following caesarean section , it would be best to place the electrodes : A. Over the lumbar paravertebral muscles B. Over the sacrum C. At the acupuncture point just distal to the focus of the pain D. Over the lateral aspects of incision 77. You are treating a outpatient for a low back pain which radiates down the posterior left lower extremity. After one month of treatment, the frustrated patient complains to you that the pain is getting much worse . you should respond to the patient by: A. Changing overall treatment approach and adding the use of TENS to help with pain management B. Increasing the frequency of treatment to five times per week as opposed to three times per week C. Stopping all physical therapy treatment and consulting with the patient’s physician D. Continuing the treatment for another two weeks and then reassess the situation 78. A therapist should know whether joint mobilization is an effective treatment tool in reducing joint pain in patients with degenerative joint disease. In designing a clinic research study, joint mobilization is the; A. Control variable B. Intervening variable C. Independent variable D. Dependent variable 79. A resting pulse rate of 40-60 beats per minute could be considered normal in all but: A. Marathon runners B. Patients taking digitalis C. Elderly individuals with arteriosclerotic heart disease D. Children under five years of age UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 80. As a result of a gait analysis, a therapist has determined that the patient ambulates with excessive foot pronation. This deviation would not occurs as a result of: A. Compensated forefoot varus B. Internal tibial rotation C. A weak tibialis anterior D. Excessive ankle dorsiflexion 81. The parents of an eight year-old child with Down Syndrome ask your device about appropriate recreational activities for their son. All of the following would be reasonable to recommend with the exception of A. Mountain biking on fairly level trails B. Non-contact martial arts C. Gymnastics including tumbling D. Kayaking or canoeing 82. Following surgery for multiple trauma, a patient is placed on Percodan to help manage pain. In your treatment of this patient, it would be best if you: A. Schedule the patient before the Percodan is administered B. Schedule the patient when the Percodan reaches its peak effect C. Modify the treatment depending upon the analgesic effect of the Percodan D. Schedule the patient only during the withdrawal phase from Percodan 83. Following a serious trauma, patient is casted as a result of multiple bilateral wrist and hand fractures. It would be best if the physical therapy intervention begins A. As early as possible to maintain or regain strength and range of motion in nonimmobilized joints of the upper extremities B. As soon as the casts are removed to regain strength of the wrists and hands C. About two weeks after the cast are removed so as not to damage vulnerable soft tissue D. After six weeks of immobilization to ensure that bone healing is almost complete 84. A 12 year-old boy with advanced Duchenne muscular dystrophy is being seen by a physical therapist as a result of a chief complaint of shortness of breath while in his wheelchair. He is limited to 45 minutes in the wheelchair. To improved this patent’s ventilatory ability and increase wheelchair time, the therapist should primarily consider A. Proper bed positioning to improved ventilation/ perfusion abnormalities prior to wheelchair use B. Secretion removal techniques since mucous plugging is causing the shortness of breath C. Assisted coughing while in the wheelchair to remove secretions that are resulting shortness of breath D. Provision of a solid wheelchair seat and appropriate postural modifications, while sitting, to allow for the best ventilation possible. UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy 85. Your patient with flaccid hemiplegia exhibits pain in the shoulder region secondary to glenohumeral subluxation. Using electrical stimulation as orthotic substitution, it would be best to place the electrodes over the: A. Supraspinatus and upper trapezius B. Supraspinatus and posterior deltoid C. Anterior and posterior deltoid D. Anterior, middle and posterior 86. You are treating an 87 year-old woman at beside following hospitalization for a femoral fracture . after three days as an inpatient she has developed pneumonia. You should be alert to the fact that typical early symptom of pneumonia in the elderly which often is not seen in a younger population would include: A. High fever B. More productive cough C. Altered mental state and confusion D. Greater elevation of the white blood cell count 87. After applying a hot pack to a patient you observe hyperemia in the treatment area after a few minutes . As the therapist you should: A. Remove the hot pack immediately and assess for a burn B. Keep the hot pack in place as this is indicative of heat dissipation secondary to vasodilation C. Elevate the part to minimize edema formation D. Remove the heart pack immediately as the patient is having a potentially dangerous histamine reaction 88. A patient has osteophyte formation affecting the atlanto-axial joint with resultant cervical nerve root irritation. If the physical therapist elects to use gentle static manual traction to help deal with this problem, it would be best if the neck was positioned in: A. 10-15 degrees of hyperextension B. Neutral or 0 degrees of flexion C. 20 degrees of flexion D. 30 degrees of flexion 89. A patient with restrictive lung disease secondary to circumferential thoracic burns demonstrates decrease ability to expand the lower rib cage and push the abdominal wall anteriorly. In this case, the therapist should consider the use of facilitation techniques to enhance the function of the: A. Rectus abdominis B. Anterior scalenes C. Internal intercostals UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy D. Diaphragm 90. Following a double blind study to determine the effectiveness of a new arthritis medication, the data analyzed should clearly consider the effects of: A. Epidemiology B. The measure of central tendency C. The null hypothesis D. The placebo 91. A realistic functional outcome for a patient with a complete lesion at the C8 neurological level is independence in: A. Transfer using a sliding board B. Using a manual wheelchair with rim projections C. All self-care and personal hygiene D. Driving an automobile without hand controls 92. An institution or organization would not be in compliance with the Americans with Disabilities Act of 1990 if: A. An elevator was not installed to allow a non ambulatory employee access to the upper floors of a publishing company B. An employee with multiple sclerosis could not be accommodated in a small business with a payroll of 8 people C. A blind patrol was denied access to a night club for “safety reason” D. A handicapped accessible restaurant did not provide assistance for a disable patron to get from his car to the restaurant entrance 93. In order to teach mobility skills to a patient with Alzheimer’s disease, all of the following would be appropriate except for A. Minimizing use of multistep commands B. Redirecting the patient to another task of the patient becomes frustrated from lack of success C. Constant varying and use of innovative treatment approaches to keep the patient motivated D. Use of a quite room with low lighting levels if the patient becomes agitated during a treatment session 94. A patient has limited motion in supination and calcaneal inversion at the subtalar joint. Using manual techniques, the accessory motiaon of calcaneus that needs to be emphasized in order to increase the motions that are limited would be: A. Anterior glide B. Posterior glide C. Medial glide UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy D. Lateral glide 95. A patient has a complete spinal cord lesion at the C5 level. It is important for the patient to generate a functional cough in order to avoid potential respiratory problems. In this case, effective coughing: A. Should be facilitated by use of phrenic nerve B. Should be facilitated by use of glossopharyngeal breathing C. Can be elicited with manual abdominal pressure provided with the assistance of a caregiver D. Can be elicited with manual abdominal pressure provided independently by the patient 96. A patient with a crush injury to the foot developed reflex sympathetic dystrophy. Now, two months into the RSD , the clinical presentation you would expect is: A. Edema and osteoporosis with decrease sweating and nail growth B. A cool, dry extremity with the beginning of ankylosis C. Causalgia with vasomotor reflex spasm resulting in warm, dry skin with increase nail growth D. Pain on motion with trophic skin changes and osteoporosis 97. Following traumatic brain injury, a child is in coma(Glasgow Coma Scale, level 7)and is exhibiting rigidity. The physical therapy plan of care might include all of the following except A. Teaching all caregivers proper positioning for the child B. Serial casting C. Passive range of motion D. Goal directed movements 98. During weightbearing, a soft tissue contracture resulting in supination of the forefoot will be compensated for by: A. Pronation of the forefoot B. Pronation of the rearfoot C. Supination of the forefoot D. Pronation of the forefoot and rearfoot 99. During a cardiac rehabilitation exercise session involving patients who experienced myocardial infarction 4-6 weeks ago, the most significant abnormal response requiring the immediate attention of the physical therapist is a sharp: A. Decrease in systolic blood pressure B. Decrease in diastolic blood pressure C. Increase in diastolic blood pressure D. Increase inn heart rate 100. A patient with paraplegia at the T8 level sustained his injury four years ago. He is seen by the physical therapist at a routine outpatient clinic visit. The patient has recently purchased a new highdensity foam wheelchair cushion. The skin over the ischial tuberosity and sacral region is in perfect shape. The patient asks about the need for pressure relief in the wheelchair considering the new cushion. The therapist should advice the patient to: A. Discontinue pressure relief as long as visual inspection reveals no skin breakdown B. Do a push-up in the chair at least once every 15-20 minutes C. Do a push-up in the chair at least once every 30-45 minutes UNIVERSIDAD DE MANILA Bachelor of Science in Physical Therapy D. Perform pressure relief once an hour since weight distribution is greatly improved KEY ANSWER 1. C 2. D 3. A 4. D 5. C 6. B 7. C 8. C 9. B 10. C 11. C 12. D 13 B 14. C 15. C 16. D 17. B 18. C 19. C 20. D 21. B 22. D 23. A 24. C 25. C 26. C 27. C 28. A 29. A 30. B 31. D 32. B 33. A 34. A 35. D 36. C 37. A 38. C 39 . A 40. C 41. A 42. D 43. B 44. D 45. C 46. D 47. D 48. D 49. D 50. A 51. B 52. C 53. B 54. B 55. A 56. C 57. D 58. A 59. A 60. C 61. C 62. D 63. A 64. D 65. C 66. C 67. D 68. D 69. C 70. D 71. B 72. C 73. D 74. B 75. A 76. D 77. B 78. C 79. D 80. D 81. C 82. B 83. A 84. D 85. B 86. C 87. C 88. B 89. D 90. D 91. C 92. C 93. C 94. D 95. C 96.C 97.D 98.B 99. A 100.B Name: Description: ...
User generated content is uploaded by users for the purposes of learning and should be used following Studypool's honor code & terms of service.
Studypool
4.7
Trustpilot
4.5
Sitejabber
4.4