Showing Page:
1/11
CHAPTER #01
The Saviour of Mankind
Class: 9th
Subject: English
Q/A and Exercise from Lesson: 01
Page#02:
Q1: Where is Makkah situated?
Ans: Makkah is situated in Arabia at a
distance of 50 miles from the red sea.
Q2: What type of competition was held
at Ukaz?
Ans: A fair was held for a poetical
competition at Ukaz.
Showing Page:
2/11
Q3: What was the mission of the Rasool
(S.A)?
Ans: The mission of the Rasool (S.A.W) was
to remove superstitions, ignorance, and
disbelief and lead mankind to the light of
faith.
Q4: Why did the pagan Arabs send a
delegation to the Rasool’s uncle?
Ans: The pagan Arabs (sent a delegation to
the Rasool (S.A.W) uncle with the request
to stop his nephew from preaching the
message of Allah.
Page #06:
Q1: What type of land is Arabia?
Showing Page:
3/11
Ans: Arabia is the land of unparalleled,
charm and beauty, with its trackless deserts
of dunes in the dazzling rays of the tropical
sun.
Q2: Why was the Holy Quran sent in
Arabic?
Ans: The Holy Quran was sent in Arabic
because Arabic is a vast language with vast
storage of grammar. It is also the language
of Rasool (S.A.W).
Q3: For which ability were the Arab’s
famous?
Ans: The Arabs were famous for their
remarkable memory and eloquence. They
were brave and warriors.
Showing Page:
4/11
Q4: What was the condition of mankind
before the Rasool (S.A.W)?
Ans: Before the Rasool (S.A.W) mankind
stood on the verge of chaos. It seemed that
the civilization which had taken four
thousand years to grow had started
crumbling.
Q5: Why did the Rasool (S.A.W) stay in
the cave of Hira?
Ans: The Rasool (S.A.W) stayed in the cave
of Hira for solitude and meditation in the
remembrance of the Almighty.
Q6: What was the first revelation?
Ans: The First revelation was as follows;
Read in the name of thy Lord who created:
Showing Page:
5/11
created man from a clot (of congealed
blood): Read and thy Lord is most Bountiful,
Who taught (the use of) the pen, taught
man that which he knew not. (Quran,
96:1-5).
Q7: Why did the pagan Arabs threaten
the Rasool’s (S.A.W) uncle?
Ans: The pagan Arabs threatened Rasool’s
(S.A.W) from preaching Allah Almighty’s
message.
Q8: What did Hazrat Ayesha (R.A) say
about the life of the Rasool (S.A.W)?
Ans: Hazrat Ayesha (R.A) said about the life
of the Rasool (S.A.W):
Showing Page:
6/11
His morals and character are an
embodiment of the Holy Quran’’.
Page#07. (A)
Write the contextual meanings of the
following words. Then consult
thesaurus to find out their synonyms.
Words Meaning/synonyms
Dazzling amazing
Imagination thought
Remarkable outstanding
Composed write
Preservation protection
Bestowed confer on
Message communication
Showing Page:
7/11
Superstition unfounded belief
Abandon give up
Page#8: (C)
Use the following words in sentences.
Words Sentences
Century We live in the 21
st
century.
Conquest The Rasool (SAW) was also a
driving force behind Arab conquests.
Influential He is one of the most
influential people in politics.
Determination Without determination,
nothing can be achieved.
Delegation A delegation from Iran
visited Pakistan.
Showing Page:
8/11
Quietly We should leave our class
quietly.
Urge Ali urged Ahmed to stay at
home.
Ignorance We should fight against
ignorance.
(D).
Add appropriate prefixes or suffixes to
the following root words to make other
words.
Root words New words
One Oneness
Belief disbelief
Parallel unparalleled
Justice injustice
Showing Page:
9/11
Flinching unflinching
Knowledge knowledgeable
Construction constructive
Page #9: (A)
Choose the correct adjectives.
1. Ashfaq Ahmad was a ________ writer.
a. famed b. famous
c. famously d. infamous
2. This is very _______ seminar.
a. Information b. informed
c. Informative d. informing
3. My mother becomes ________ if I get
home late.
Showing Page:
10/11
a. Anxiety b. anxious
c. Anxieties d. anxiously
4. It is_______ to get the correct
information from the university office.
a. Advisable b. advisible
c. Advising d. advised
5. Who is________ for this chaos?
a. responding c. responsible
b. responsive d. responded
Showing Page:
11/11

Unformatted Attachment Preview

CHAPTER #01 The Saviour of Mankind Class: 9th Subject: English Q/A and Exercise from Lesson: 01 Page#02: Q1: Where is Makkah situated? Ans: Makkah is situated in Arabia at a distance of 50 miles from the red sea. Q2: What type of competition was held at Ukaz? Ans: A fair was held for a poetical competition at Ukaz. Q3: What was the mission of the Rasool (S.A)? Ans: The mission of the Rasool (S.A.W) was to remove superstitions, ignorance, and disbelief and lead mankind to the light of faith. Q4: Why did the pagan Arabs send a delegation to the Rasool’s uncle? Ans: The pagan Arabs (sent a delegation to the Rasool (S.A.W) uncle with the request to stop his nephew from preaching the message of Allah. Page #06: Q1: What type of land is Arabia? Ans: Arabia is the land of unparalleled, charm and beauty, with its trackless deserts of dunes in the dazzling rays of the tropical sun. Q2: Why was the Holy Quran sent in Arabic? Ans: The Holy Quran was sent in Arabic because Arabic is a vast language with vast storage of grammar. It is also the language of Rasool (S.A.W). Q3: For which ability were the Arab’s famous? Ans: The Arabs were famous for their remarkable memory and eloquence. They were brave and warriors. Q4: What was the condition of mankind before the Rasool (S.A.W)? Ans: Before the Rasool (S.A.W) mankind stood on the verge of chaos. It seemed that the civilization which had taken four thousand years to grow had started crumbling. Q5: Why did the Rasool (S.A.W) stay in the cave of Hira? Ans: The Rasool (S.A.W) stayed in the cave of Hira for solitude and meditation in the remembrance of the Almighty. Q6: What was the first revelation? Ans: The First revelation was as follows; Read in the name of thy Lord who created: created man from a clot (of congealed blood): Read and thy Lord is most Bountiful, Who taught (the use of) the pen, taught man that which he knew not. (Quran, 96:1-5). Q7: Why did the pagan Arabs threaten the Rasool’s (S.A.W) uncle? Ans: The pagan Arabs threatened Rasool’s (S.A.W) from preaching Allah Almighty’s message. Q8: What did Hazrat Ayesha (R.A) say about the life of the Rasool (S.A.W)? Ans: Hazrat Ayesha (R.A) said about the life of the Rasool (S.A.W): “His morals and character are an embodiment of the Holy Quran’’. Page#07. (A) Write the contextual meanings of the following words. Then consult thesaurus to find out their synonyms. Words Meaning/synonyms Dazzling amazing Imagination thought Remarkable outstanding Composed write Preservation protection Bestowed confer on Message communication Superstition unfounded belief Abandon give up Page#8: (C) Use the following words in sentences. Words Sentences Century We live in the 21st century. Conquest The Rasool (SAW) was also a driving force behind Arab conquests. Influential He is one of the most influential people in politics. Determination Without determination, nothing can be achieved. Delegation A delegation from Iran visited Pakistan. Quietly quietly. We should leave our class Urge home. Ali urged Ahmed to stay at Ignorance ignorance. We should fight against (D). Add appropriate prefixes or suffixes to the following root words to make other words. Root words New words One Oneness Belief disbelief Parallel unparalleled Justice injustice Flinching unflinching Knowledge knowledgeable Construction constructive Page #9: (A) Choose the correct adjectives. 1. Ashfaq Ahmad was a ________ writer. a. famed b. famous c. famously d. infamous 2. This is very _______ seminar. a. Information b. informed c. Informative d. informing 3. My mother becomes ________ if I get home late. a. Anxiety b. anxious c. Anxieties d. anxiously 4. It is_______ to get the correct information from the university office. a. Advisable b. advisible c. Advising d. advised 5. Who is________ for this chaos? a. responding c. responsible b. responsive d. responded Name: Description: ...
User generated content is uploaded by users for the purposes of learning and should be used following Studypool's honor code & terms of service.
Studypool
4.7
Trustpilot
4.5
Sitejabber
4.4