Showing Page:
1/4
Page 1 of 4 RANA TESTING SYSTEM 1
TEST
Electrostatics
1. The force between two charges 0.06 m apart is 5 N. If each charge is moved towards the other by
0.01m then the force between them will become
A) 7.20 N B) 11.25 N C) 22.50 N D) 45.00
2. In a Millikan’s oil drop experiment the charge on an oil drop is calculated to be 6.35 * 10
-19
C. The
number of excess electrons on the drop is
A) 3.9 B) 4 C) 4.2 D) 6
3. The unity of intensity of electric field is
A) Newton/coulomb B) joule/coulomb C) volt * meter
D) Newton/meter
4. A charge is placed at the centre of cube, the flux emitted through its one face is
A) q/ ε
0
B) q/2 ε
0
C) q/6 ε
0
D) q/12 ε
0
5. Flux coming out from a unit positive charge placed in air is
A) ε
0
B) ε
0
-1
C) 4(π ε
0
)
-1
D) ε
0
6. An electric dipole is at the pressure of a hollow sphere of radius r. The total normal electric flux
through
the sphere is (here Q is the charge and d is the distance between the two charges of the dipole).
A) Q/4πr
2
B) 2Q/4πr
2
C) Q.d D) zero
7. What is the magnitude of a point charge which produces an electric field of 2 N/C at a distance of 60
cm)?
A) 8 * 10
-10
coulomb B) 2 * 10
-12
coulomb
C) 3 * 10
-11
coulomb D) 6 * 10
-10
coulomb
8. A point charge Q is placed at the mid-point of a line joining two charges, 4q and q. If the net force on
charge q is zero, then Q must be equal to
A) q B) + q C) -2q D) + 4q
9. The point charges placed at distance of 20cm in air repel each other with a certain force. When a
dielectric slab of thickness 8cm and dielectric constant K is introduced between these point charges,
force of interaction becomes half of its previous value. Then K is approximately
A) 2 B) 4 C) √2 D) 1
10. A charge Q is divided into two parts q and Q q and separated by a distance R. The force of
repulsion
between them will be maximum when:
A) q= Q/4 B) q= Q/2 C) q = Q D) none of these
11. Two point charges A and B separated by a distance R attract each other with a force of 12 * 10-3 N.
The
force between A and B when the charges on them are doubled and distance is halved.
A) 1.92 N B) 19.2 N C) 12 N D) 0.192 N
12. The electric field due to an infinitely long thin wire at a distance R varies as
A) 1/R B) 1/R
2
C) R D) R
2
13. An electron of charge e coulomb passes through a potential difference of V volts. Its energy in
‘joules’
will be
Showing Page:
2/4
Page 2 of 4 RANA TESTING SYSTEM 2
A) V/e B) eV C) e/V D) V
14. If a charged spherical conductor o f radius 10 cm has potential V at a point distance 5cm from its
center,
then the potential at a point distance 15cm from the centre will be
A) 1/3 V B) 2/3V C) 3/2V D) 3V
15. If the distance of separation between two charges is increased, the electrical potential energy of the
system will
A) increase B) decrease C) may increase or decrease D) remain the same
16. The volt is equal to
A) C/q B) N/m
2
C) joule/coulomb D) Nm
3
/C
17. The electric potential at the surface of an atomic nucleus ( Z= 50) of radius 9 * 10
-15
m is
A) 9 * 10
5
V B) 9V C) 8 *10
6
V D) 80V
18. Electric potential of earth is taken to be zero because the earth is good
A) semiconductor B) conductor C) insulator D) dielectric
19. A medium of dielectric constant ‘k’ is introduced between the plates of parallel plate condenser. As a
result its capacitance
A) increases k time B) decreases k times C) decreases 1/k times
D) remains unchanged
20. A one microfarad capacitor of a TV is subjected to 4000 V potential difference. The energy stored in
capacitance is
A) 8j B) 16 J C) 4 * 10
-3
J D) 2 * 10
-3
J
21. A condenser of capacity 50uF is charged to 10V. The energy stored is
A) 1.25 * 10
-3
J B) 3.75 * 10
-3
J C) 2.5 * 10
-3
J D) 5 * 10
-3
J
22. The capacity of a condenser, when a dielectric is placed in between its plates
A) increases B) decreases C) does not change D) none of these
23. The capacity of a parallel plat capacitor depends on the
A) type of metal used B) thickness of plates
C) potential applied across the plates D) separation between the plates
24. A sheet of aluminium foil of negligible thickness is introduced between the plates of a capacitor. The
capacitance of the capacitor
A) increases B) decreases C) remain unchanged
D) becomes infinite
25. The nature of capacity of electrostatic capacitor depends on
A) shape B) size C) thickness of plates D) area
26. Electric charges are of
A) two types B) one type C) three types D) none
27. Charles Coulomb was a
A) doctor B) military engineer C) scientist D) professor
28. The SI unit of permittivity are
A) C
2
N
-1
m
-2
B) Nm
2
C
-2
C) NmC
-2
D) NmC
-1
29. Force is a
A) scalar quantity B) vector quantity C) constant D) variable
30. The SI unit of Force is
A) Joule B) Pound C) watt D) Newton
31. A substance which does not contain free electrons, is called
A) insulator B) conductor C) semiconductor D) none of these
32. The force per unit charge is known as
A) electric flux B) electric volt C) electric potential D) electric intensity
33. The SI unit of electric field intensity is
A) coulomb B) Newton/coulomb C) ampere D) volt
34. The Unit N/C of electric field intensity is equivalent to
Showing Page:
3/4
Page 3 of 4 RANA TESTING SYSTEM 3
A) Volt/m B) weber/m C) ampere/m D) wat/m
35. The electric field inside a hollow sphere is
A) zero B) infinite C) greater than zero D) none of these
36. The lines of force can never
A) interchange B) be same C) intersect D) none of these
37. During photocopy, the dark areas of documents retain their
A) positive chargeB) negative charge C) both charges D) none of these
38. The ‘toner’ is a special dry, black
A) cream B) powder C) liquid D) none of these
39. Electric flux is a
A) vector quantity B) scalar quantity C) neither vector nor scalar
D) vector as well as scalar
40. The SI unit of electric flux is
A) Nm/C
2
B) Nm
2
/C C) Nm
2
/C
2
D) NC/m
2
41. The total flux depends upon
A) medium B) shape C) charge enclosed D) medium and charge enclosed
42. Electric potential is a
A) vector B) scalar quantity C) neither scalar nor vector D) some-times scalar and
sometimes vector
43. The SI unit of electric potential is
A) ohm B) coulomb C) ampere D) volt
44. A charge of 0.10 C accelerated through a potential difference of 1000 V acquires kinetic energy
A) 1000 j B) 100 eV C) 100 j D) 200j
45. The work done on a unit charge moving against electric field intensity is called
A) electric field B) coulomb’s force C) electric potential D) electric current
46. ‘G’ is called
A) electric constant B) gravitational constant
C) dielectric constant D) none of these
47. Electrostatic force is a
A) repulsive B) attractive C) attractive nor repulsive
D) both attractive or repulsive
48. Farad is a unit of
A) charge B) current C) potential D) capacitance
49. the capacitance of a capacitor is a
A) variable B) constant C) zero D) none of these
50. 1 coulomb / volt is equal to
A) joule B) farad c) calorie D) ampere
Showing Page:
4/4
Page 4 of 4 RANA TESTING SYSTEM 4
ANSWER KEY
Electrostatics
1) B
2) B
3) A
4) C
5) B
6) D
7) A
8) A
9) B
10) B
11) D
12) A
13) B
14) B
15) C
16) C
17) C
18) B
19) A
20) A
21) C
22) A
23) D
24) C
25) D
26) A
27) B
28) A
29) B
30) D
31) A
32) D
33) B
34) A
35) A
36) C
37) A
38) B
39) B
40) B
41) D
42) B
43) D
44) C
45) C
46) B
47) D
48) D
49) B
50) B

Unformatted Attachment Preview

Page 1 of 4 RANA TESTING SYSTEM 1 TEST Electrostatics 1. The force between two charges 0.06 m apart is 5 N. If each charge is moved towards the other by 0.01m then the force between them will become A) 7.20 N B) 11.25 N C) 22.50 N D) 45.00 2. In a Millikan’s oil drop experiment the charge on an oil drop is calculated to be 6.35 * 10-19 C. The number of excess electrons on the drop is A) 3.9 B) 4 C) 4.2 D) 6 3. The unity of intensity of electric field is A) Newton/coulomb B) joule/coulomb C) volt * meter D) Newton/meter 4. A charge is placed at the centre of cube, the flux emitted through its one face is A) q/ ε0 B) q/2 ε0 C) q/6 ε0 D) q/12 ε0 5. Flux coming out from a unit positive charge placed in air is A) ε0 B) ε0 -1 C) 4(π ε0 )-1 D) 4π ε0 6. An electric dipole is at the pressure of a hollow sphere of radius r. The total normal electric flux through the sphere is (here Q is the charge and d is the distance between the two charges of the dipole). A) Q/4πr2 B) 2Q/4πr2 C) Q.d D) zero 7. What is the magnitude of a point charge which produces an electric field of 2 N/C at a distance of 60 cm)? A) 8 * 10-10 coulomb B) 2 * 10-12 coulomb C) 3 * 10-11 coulomb D) 6 * 10-10 coulomb 8. A point charge Q is placed at the mid-point of a line joining two charges, 4q and q. If the net force on charge q is zero, then Q must be equal to A) –q B) + q C) -2q D) + 4q 9. The point charges placed at distance of 20cm in air repel each other with a certain force. When a dielectric slab of thickness 8cm and dielectric constant K is introduced between these point charges, force of interaction becomes half of its previous value. Then K is approximately A) 2 B) 4 C) √2 D) 1 10. A charge Q is divided into two parts q and Q – q and separated by a distance R. The force of repulsion between them will be maximum when: A) q= Q/4 B) q= Q/2 C) q = Q D) none of these 11. Two point charges A and B separated by a distance R attract each other with a force of 12 * 10-3 N. The force between A and B when the charges on them are doubled and distance is halved. A) 1.92 N B) 19.2 N C) 12 N D) 0.192 N 12. The electric field due to an infinitely long thin wire at a distance R varies as A) 1/R B) 1/R2 C) R D) R2 13. An electron of charge e coulomb passes through a potential difference of V volts. Its energy in ‘joules’ will be Page 2 of 4 RANA TESTING SYSTEM 2 A) V/e B) eV C) e/V D) V 14. If a charged spherical conductor o f radius 10 cm has potential V at a point distance 5cm from its center, then the potential at a point distance 15cm from the centre will be A) 1/3 V B) 2/3V C) 3/2V D) 3V 15. If the distance of separation between two charges is increased, the electrical potential energy of the system will A) increase B) decrease C) may increase or decrease D) remain the same 16. The volt is equal to A) C/q B) N/m2 C) joule/coulomb D) Nm3/C 17. The electric potential at the surface of an atomic nucleus ( Z= 50) of radius 9 * 10-15 m is A) 9 * 105V B) 9V C) 8 *106V D) 80V 18. Electric potential of earth is taken to be zero because the earth is good A) semiconductor B) conductor C) insulator D) dielectric 19. A medium of dielectric constant ‘k’ is introduced between the plates of parallel plate condenser. As a result its capacitance A) increases k time B) decreases k times C) decreases 1/k times D) remains unchanged 20. A one microfarad capacitor of a TV is subjected to 4000 V potential difference. The energy stored in capacitance is A) 8j B) 16 J C) 4 * 10-3 J D) 2 * 10-3 J 21. A condenser of capacity 50uF is charged to 10V. The energy stored is A) 1.25 * 10-3 J B) 3.75 * 10-3 J C) 2.5 * 10-3 J D) 5 * 10-3 J 22. The capacity of a condenser, when a dielectric is placed in between its plates A) increases B) decreases C) does not change D) none of these 23. The capacity of a parallel plat capacitor depends on the A) type of metal used B) thickness of plates C) potential applied across the plates D) separation between the plates 24. A sheet of aluminium foil of negligible thickness is introduced between the plates of a capacitor. The capacitance of the capacitor A) increases B) decreases C) remain unchanged D) becomes infinite 25. The nature of capacity of electrostatic capacitor depends on A) shape B) size C) thickness of plates D) area 26. Electric charges are of A) two types B) one type C) three types D) none 27. Charles Coulomb was a A) doctor B) military engineer C) scientist D) professor 28. The SI unit of permittivity are A) C2N-1m-2 B) Nm2C-2 C) NmC-2 D) NmC-1 29. Force is a A) scalar quantity B) vector quantity C) constant D) variable 30. The SI unit of Force is A) Joule B) Pound C) watt D) Newton 31. A substance which does not contain free electrons, is called A) insulator B) conductor C) semiconductor D) none of these 32. The force per unit charge is known as A) electric flux B) electric volt C) electric potential D) electric intensity 33. The SI unit of electric field intensity is A) coulomb B) Newton/coulomb C) ampere D) volt 34. The Unit N/C of electric field intensity is equivalent to Page 3 of 4 RANA TESTING SYSTEM A) Volt/m B) weber/m C) ampere/m D) wat/m 35. The electric field inside a hollow sphere is A) zero B) infinite C) greater than zero D) none of these 36. The lines of force can never A) interchange B) be same C) intersect D) none of these 37. During photocopy, the dark areas of documents retain their A) positive chargeB) negative charge C) both charges D) none of these 38. The ‘toner’ is a special dry, black A) cream B) powder C) liquid D) none of these 39. Electric flux is a A) vector quantity B) scalar quantity C) neither vector nor scalar D) vector as well as scalar 40. The SI unit of electric flux is A) Nm/C2 B) Nm2/C C) Nm2/C2 D) NC/m2 3 41. The total flux depends upon A) medium B) shape C) charge enclosed D) medium and charge enclosed 42. Electric potential is a A) vector B) scalar quantity C) neither scalar nor vector D) some-times scalar and sometimes vector 43. The SI unit of electric potential is A) ohm B) coulomb C) ampere D) volt 44. A charge of 0.10 C accelerated through a potential difference of 1000 V acquires kinetic energy A) 1000 j B) 100 eV C) 100 j D) 200j 45. The work done on a unit charge moving against electric field intensity is called A) electric field B) coulomb’s force C) electric potential D) electric current 46. ‘G’ is called A) electric constant B) gravitational constant C) dielectric constant D) none of these 47. Electrostatic force is a A) repulsive B) attractive C) attractive nor repulsive D) both attractive or repulsive 48. Farad is a unit of A) charge B) current C) potential D) capacitance 49. the capacitance of a capacitor is a A) variable B) constant C) zero D) none of these 50. 1 coulomb / volt is equal to A) joule B) farad c) calorie D) ampere Page 4 of 4 RANA TESTING SYSTEM 4 ANSWER KEY Electrostatics 1) 6) 11) 16) 21) 26) 31) 36) 41) 46) B D D C C A A C D B 2) 7) 12) 17) 22) 27) 32) 37) 42) 47) B A A C A B D A B D 3) 8) 13) 18) 23) 28) 33) 38) 43) 48) A A B B D A B B D D 4) 9) 14) 19) 24) 29) 34) 39) 44) 49) C B B A C B A B C B 5 1 1 2 2 3 3 4 4 5 Name: Description: ...
User generated content is uploaded by users for the purposes of learning and should be used following Studypool's honor code & terms of service.
Studypool
4.7
Trustpilot
4.5
Sitejabber
4.4